Снимка: Thinkstock
Бета-каротинът е каротеноид с червено-оранжев пигмент, съдържащ в себе си антиоксиданти с многобройни ползи за здравето. Намира се в морковите, сладките картофи, кайсиите, тиквата и придава характерния им цвят.
Бета-каротинът се превръща във витамин А в организма. Това е от съществено значение за зрението и повишаването на имунитета, както и за цялостното здраве.
Защо бета-каротинът е полезен?
Бета-каротинът е антиоксидант, при това много мощен. Свободните радикали, които причиняват стареене на клетките и увреждане на тъканите, биват неутрализирани от антиоксидантите.
Те потискат действието на радикалите и предотвратяват сериозни заболявания и състояния, включително злокачествени.
Изследванията показват, че консумирането на храни, богати на антиоксиданти, стимулира имунната система, защитава от влиянието на тези свободни радикали и намалява значително риска от здравословни проблеми, включително такива с тежки последици като рак и сърдечносъдови заболявания.
Учените са доказали още, че консумацията на 4 порции плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин на ден, намалява риска от рак и сърдечносъдови заболявания до няколко пъти.
Колко бета-каротин е необходим на ден?
Изследователите смятат, че на ден е задължително да се консумират между 15 и 180 милиграма бета-каротин, за да се усетят ползите за здравето на организма.
Кои са най-добрите източници на бета-каротин?
Най-добре е да получавате бета-каротин от естествени продукти, не от изкуствени хранителни добавки. Най-добрите източници на бета-каротин са:
Най-високи нива на бета-каротин се намират в пресните плодове и зеленчуци. Замразените и консервирани храни обикновено съдържат значително по-малко бета-каротин.
Какви са здравословните ползи от бета-каротина?
Изследвания, публикувани в списание British Medical Journal показват, че високите нива на бета-каротин в кръвта помагат за забавяне на стареенето и изхабяването на белия дроб. Бета-каротинът помага още за здравето на зрението, сърдечносъдовата система, храносмилателната система, имунната система и кожата.
Крие ли рискове предозирането?
Както с повечето вещества, така и с бета-каротина не трябва да се прекалява. Високите нива на бета-каротин може да предизвикат пожълтяване на кожата. В тежки случаи цветът може да стигне оранжевата гама. Този ефект е временен и не носи риск.
Пушачите и хората, изложени на влияние на азбест не трябва да взимат хранителни добавки с бета-каротин. Комбинацията доказано води до повишен риск от рак, сърдечносъдови заболявания и дори смърт.
Прекомерната употреба на алкохол също е несъвместима с тези хранителни добавки, защото се увеличава рискът от чернодробни заболявания и рак.