Снимка: Thinkstock
Прясното мляко е една от най-питателните течни храни, употребявани от хората. В продължение на стотици хиляди години мляко бива добивано единствено от животните. Най-често употребявани са кравето, овчето и козето млека.
В днешно време обаче съществуват доста алтернативи на животинското мляко, от чиито блага могат да се възползват всички, най-вече вегетарианците, веганите и хората с хранителна непоносимост към лактоза.
Най-хубавото е, че алтернативните видове млека са леснодостъпни, а много от тях могат да се приготвят и в домашни условия.
Соево мляко
Соевото мляко е най-популярната алтернатива на животинското мляко. То се приготвя чрез екстракт от зърната на соята.
В него се съдържат полезни мазнини и малко калории. В 100 мл има само 54 калории. Соевото мляко е богато на соев протеин, който помага за намаляване на лошия холестерол и повишава нивата на добрия.
Млякото от соя обогатява организма с много калций, витамини А и D, рибофлавин и калий.
Проучванията показват, че изофлавоните в соята са полезни при предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и дори намаляват рисковете от рецидив с 25%, смятат учени.
Оризово мляко
Оризовото мляко е хипоалерген, който е подходящ за хора с непоносимост към ядки, соя и глутен. Именно заради тези си качества оризовото мляко е сред най-хипоалергенните алтернативи на животинското мляко.
Получава се от варен ориз, сироп от кафяв ориз и оризово нишесте. Този вид мляко е с високо съдържание на въглехидрати и с ниско съдържание на протеин в сравнение с животинските млека.
Оризовото мляко е доста воднисто, така че не се препоръчва за готвене и печене. Подходящо е за директна консумация.
Кокосово мляко
Кокосовото мляко най-много се доближава до животинското мляко и млечните продукти от животинско мляко, защото има сходна структура и цвят.
То е със сравнително високо съдържание на мазнини, някои от които наситени. В една чаша кокосово мляко се съдържат приблизително 5 г наситени мазнини.
Подобно на бадемовото мляко, кокосовото може да се използва за печене и готвене. При термична обработка качествата и вкуса му не се нарушават.
Кокосовото мляко е много добър избор за хора с лактозна непоносимост и други хранителни алергии. В една чаша кокосово мляко се съдържат 80 калории, 1 г протеин и 100 мг калций.
Бадемово мляко
В бадемовото мляко се съдържат по-малко протеини, отколкото в соевото мляко, но то има страхотен аромат и вкус и мека текстура.
Бадемовото мляко се приготвя чрез смесване на печени бадеми с вода и финото им стриване до получаване на млечен извлек.
Бадемовото мляко може да се използва за печене и готвене.
В него се съдържат значителни количества витамин Е, който има антиоксидантни свойства, намаляващи риска от рак. Забавянето на стареенето на организма също е благодарение на тези антиоксиданти.
Бадемовото мляко няма холестерол и наситени мазнини. То е с ниско съдържание на натрий, което го прави подходящи за хипертоници и страдащи от бъбречни заболявания. Богато е още на омега-3 мастни киселини, които подкрепят сърдечносъдовата система.