Снимка: Thinkstock
Обичате ли фъстъци? Ако обичате да си похапвате от тези вкусни ядки, сега ще имате още една причина да го правите.
Яденето на фъстъци се свързва с по-дълъг живот, смятат учени.
Фъстъците намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и инфаркт, показват изследванията.
Американски и китайски учени се фокусират върху домакинствата с по-ниски доходи и констатират, че при тях рисковете от смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания, са по-големи.
По-бедните семейства нямат средства за консумиране на скъпи и полезни ядки, даващи възможност на организма да си набави незаменими вещества. Фъстъците обаче имат всички качества да заменят редица по-скъпи ядки.
По произход фъстъците са бобово растение, доближаващо се по състав с твърдите ядки с черупки. Фъстъците съдържат фитохимикали, които служат като чудесен заместител на тези ядки.
Най-хубавото на фъстъците е, че не са толкова скъпи като всички останали ядки, което ги прави леснодостъпни за по-широк кръг домакинства.
Учените са изследвали над 200 000 души в САЩ и Шанхай. Резултатите от изследването показват, че хората от всички групи, консумиращи фъстъци редовно, имат значително по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт.
Американската асоциация за сърдечно здраве препоръчва консумация на 4 45-грамови порции безсолни, печени фъстъци на седмица.