Снимка: Thinkstock
У нас агнешкото месо се консумира най-вече около Великден. През останалото време е по-трудно за откриване в магазините, а и малцина се сещат за него. Най-популярните меса в магазините са пилешкото, свинското и телешкото.
Агнешкото остава някак пренебрегнато, а не трябва, защото има редица ползи за здравето.
Наситените мазнини в агнешкото месо са значително по-малко в сравнение с останалите видове червени меса. Агнешкото подобрява нивата на холестерола в кръвта, облекчава възпаленията и стабилизира сърдечния ритъм.
Агнешкото намалява риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.
Овцете са преживни животни, така че тяхното месо е добър източник на конюгирана линолова киселина (CLA) – мастна киселина, която помага за предотвратяване на рак и други възпалителни състояния.
Агнешкото месо съдържа витамин В, който помага за изгаряне на мазнините. Като се има предвид какво голямо количество постни протеини съдържа овчето месо, малкото наситени мазнини в него са направо незначителни. В такова съотношение те дори спомагат за редукцията на килограми и намаляват риска от затлъстяване.
Овнешкото месо съдържа селен и холин, които също са много полезни в превенцията на различни онкологични заболявания.
Агнешкото месо е много полезно и за бременни жени, тъй като предотвратява анемията чрез повишаване нивата на хемоглобина в кръвта на майката и повишаване притока на кръв към бебето чрез плацентата. Овчето, агнешкото и козето месо са богати на желязо.
Още по-важното е, че включването на агнешкото месо в диетата по време на бременността намалява риска от вродени дефекти при бебетата, най-вече малформации на невралната тръба.
Агнешкото месо помага за възстановяване на желязото при жените след менструация и освен това намалява менструалните болки.
Благодарение на високото съдържание на витамин В12 в агнешкото месо, то ви помага за цялостна грижа за кожата.
Този вид червено месо е богато и на омега-3 мастни киселини, което е важно за сърдечносъдовата система.
Високото съдържание на витамин В12 в агнешкото помага в борбата със стреса и депресията.
В агнешкото и овчето месо се съдържат полезни нива калий и ниски нива на натрий. Това помага в контрола на кръвното налягане и предотвратяването на бъбречни заболявания и инсулт.
Протеините в агнешкото месо се разграждат бавно и оставят усещане за ситост през голяма част от деня.
Освен всичко останало, агнешкото месо е богато на калций, което е полезно за здравето на зъбите и костите.
Месото от овца насърчава производството на нови клетки като по този начин забавя стареенето.
Не на последно място, агнешкото месо е полезно за поддържането на здравословна функция на щитовидната жлеза.