5 солидни причини да ядем боровинки

Полезните свойства на боровинките

30.03.2015г. / 07 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Боровинките са вкусни, сладки, малки плодчета, които всички обичат. Лошото е, че много рядко се сещаме за тях.

Боровинките заемат челните позиции сред суперхраните. Защо? Ще ви представим 5-те най-добри причини да ядете боровинки по-често.

Боровинките са богати на антиоксиданти

Растителните компоненти в боровинките, наречени фитохимикали, дават на тези изумителни плодове не само красив цвят, но и функционират като антиоксиданти. Това означава, че те действат като предотвратяват вредното действие на свободните радикали, които увреждат клетките.

Смята се, че консумацията на храни, богати на антиоксиданти е много по-добър вариант от взимането на хранителни добавки с антиоксиданти.

Боровинките са хранителни

Боровинките са добър източник на витамин B-комплекс. Тялото се нуждае от тази група витамини, за да превърне храната в енергия. Освен това боровинките съдържат много витамин С и Е, които добавят още по-голяма антиоксидантна стойност на плода.

В боровинките има много голямо количество микроелементи, в това число калий, селен, цинк, желязо, манган.

Боровинките са с ниско съдържание на калории

Този малък плод съдържа и малко калории, което го прави идеален за диета. В една пълна чаша с боровинки се съдържат само 80 калории, което е страхотно за талията. Те са добър източник на фибри, а това оставя допълнително усещане за ситост и помага на работата на червата.

Свързани статии

Боровинките са лесни за откриване

Хубавото на боровинките е, че виреят у нас и можем по-лесно да ги откриваме. Специалистите често ги сравняват с годжи бери и плодове от акай, но те са екзотични и по-рядко можем да ги срещнем по магазините у нас. Освен това са и доста по-скъпи.

Боровинките са изключително вкусни

Останалите причини доказват колко полезни за здравето са боровинките и то по всевъзможни начини. Но последната и най-важна причина е, че те са невероятно вкусни! Не могат да се сравнят с повечето плодове, защото боровинките са подходящи както за широк набор от десерти, така и основни ястия, сосове, шейкове и гарнитури.

Хранителна информация за боровинките


Макронутриенти:

  • Вода
  • Протеини
  • Въглехидрати
  • Фибри
  • Мононенаситени мазнини
  • Полиненаситени мазнини

Микронутриенти

  • Калций
  • Желязо
  • Магнезий
  • Фосфор
  • Калий
  • Натрий
  • Цинк
  • Витамин С
  • Тиамин
  • Рибофлавин
  • Ниацин
  • Пантотенова киселина
  • Витамин В6
  • Витамин В12
  • Фолиева киселина
  • Витамин А
  • Витамин Е
  • Витамин К

Фитонутриенти

  • Бета-каротин
  • Бета-криптоксантин
  • Ликопен
  • Лутеин
  • Зеаксантин
Коментирай