Снимка: iStock
Обичате ли люто? Е, сега ще имате още една причина да го обичате на воля!
Пикантните храни, консумирани всеки ден в малки количества, намаляват риска от преждевременна смъртност с 14%. Това установява изследване, публикува в BMJ Journal, пише prevention.com.
Изследователите определят пикантните подправки и продукти като особено полезни заради наличието на биоактивни съставки и по-специално капсаицин, имащ доказани ползи при затлъстяването.
Капсаицинът е антиоксидант с противовъзпалително, антираково и антихипертензивно действие, тоест намалява кръвното налягане.
Всички тези полезни свойства на продуктите, съдържащи капсаицин, предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и страдания на дихателните пътища. Пикантните храни също променят чревната микрофлора като провокират синтеза на полезни бактерии.
Снимка: iStock
Проучването е проведено върху 500 хиляди китайци. Авторите на изследването твърдят, че хората, които ядат люти чушки са по-склонни да консумират и черен пипер, кимион, червен пипер, джинджифил в ежедневното си готвене.
Тези подправки доставят невероятните ползи за здравето и затова трябва да бъдат неизменна съставна част от менюто, категорични са учените.
Това не е първото проучване в тази посока. Пикантните храни са известни със своите ползи. Доказано е още, че те спомагат за намаляване на апетита и забързване на метаболизма. Най-лютите храни са способни да активират изгарянето на мастна тъкан.
Какво чакате? Похапнете си лютичко! Полезно е!