Снимка: iStock
В сезона на грипа и настинките трябва да приемаме повече витамини и полезни вещества. Портокалите са сред плодовете първенци в това отношение. Те са изключително богати на хранителни вещества, заради които си струва да ги похапваме обилно цяла зима.
Защо е добре да не подминаваме портокалите в менюто си?
Намаляват риска от инфекции
Както знаем, портокалите са препълнени с витамин С. Той участва активно в много процеси като предпазва клетките от болестотворни микроорганизми. Витамин С е антиоксидант, който мощно се бори със свободните радикали, предизвикващи редица заболявания, в това число и инфекциозни.
Силен е в борбата с рака
Портокалът има силни противодействащи на раковите клетки свойства. Освен витамин С, портокалите съдържат и други антиоксиданти, наречени лимоноиди, които доказано противодействат на разрастването на раковите клетки.
Според изследванията, портокалите са много полезни в превенцията на рак на дебелото черво, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха.
Понижават холестерола
Портокалите са много богати на фибри, а знаем, че фибрите играят решаваща роля в намаляването на холестерола. Това прави портокалите изключително полезни за кръвоносните съдове и сърцето.
Облекчават запека
Портокалите регулират работата на червата, най-вече на дебелото като по този начин облекчават запека. Фибрите в тях имат свойството да прочистват чревните стени и да активизират работата на чревните бактерии.
Подобряват работата на бъбреците и черния дроб
Портокалите са много сочни плодове. Плодовите сокове в тях действат диуретично като по този начин облекчават работата на бъбреците и стимулират диурезата. Това предпазва пикочните пътища от инфекции, а бъбреците – от натрупване на песъчинки и камъни.
Черният дроб ще ви е много благодарен, ако консумирате портокали по-често, защото витамин А в него играе важна роля за предпазването на черния дроб от рак. Каротеноидите в портокалите пък подобряват структурата му и спомагат за регенерирането на клетките му.
Подобряват зрението
Каротеноидите имат отношение и към зрението. Те подобряват работата на окото, а големите количества витамин А в портокалите предпазват от дегенерация на макулата – една от основните причини за слепота.
Намаляват кръвното налягане
Флавоноидите в портокалите понижават високото кръвно налягане и най-важното – допринасят за трайното му задържане в оптимални граници. Това прави портокалите много подходящи за консумация от хипертоници.
Подобряват структурата на кожата
Бета-каротините са много важни в защитата на кожата. Те предпазват от вредните свободни радикали, предизвикващи стареене, бръчки, фини линии и злокачествени изменения по кожата.