Снимка: iStock
Селенът е минерал, който в природата се среща в почвата. Чрез нея той прониква във водата и в някои храни. Хората се нуждаят от малки количества селен, за да регулират метаболизма си. Някои хора обаче страдат от недостиг на селен.
Защо е важно да се приема селен, ако той е в недостатък?
Селенът е много важен за организма заради неговите антиоксидантни свойства. Доказано е, че той има противоракови свойства и предпазва от различни видове туморни заболявания и такива, свързани с метаболизма, пише WebMD.
Селенът играе важна роля във функцията на щитовидната жлеза и хормоналния баланс.
От кои храни можете да получите селен по естествен път?
Съдържанието на селен в храните зависи до голяма степен от района, в който са произведени, почвата, климатичните особености и дъждовете в региона.
Снимка: iStock
Най-добри източници на селен са:
Какви са рисковете от приема и предозирането със селен?
Когато се взима в точно определени дози и, разбира се, ако има нужда от приема му, селенът не би трябвало да има странични ефекти.
Но предозирането с този минерал може да предизвика поява на лош дъх, повишена температура, гадене, чернодробни проблеми, бъбречни и сърдечносъдови усложнения.
При прекалено високи нива селенът може да причини дори смърт.
Преди да решите да приемате селен трябва да предупредите лекаря си, защото селенът може да взаимодейства с някои лекарства и хранителни добавки, най-вече медикаменти, понижаващи холестерола, лекарства за химиотерапия, кортикостероиди и противозачатъчни хапчета.
Продължителното приемане на добавки със селен се свързва с повишен риск от рак на кожата, рак на простатата, диабет.
Затова предприемането на самолечение със селен е недопустимо. Консултирайте се с лекар, за да реши той дали имате нужда от допълнителен прием на селен или не.