Снимка: istock
Авокадото несъмнено е сред най-полезните плодове. То е идеален заместител на вредните майонеза и масло. В него се съдържат големи количества антиоксиданти и полезни мазнини. Ако ядете по едно авокадо на седмица със сигурност ще държите доктора далеч от вас.
Може да се изненадате, но не само месестата част на авокадото е полезна. Неговата ядка е препълнена от полезни вещества и затова не трябва да бъде изхвърляна, а консумирана.
Знаете ли, че семената на авокадото са всъщност най-полезната част от него? Те са същинската суперхрана, с която можете да поддържате здравословното си състояние в оптимални граници.
Ядката на авокадото представлява само 18% от неговия обем, а съдържа цели 70% от всички антиоксиданти в този плод.
В ядката са концентрирани фенолни антиоксидантни съединения, които активно свалят лошия холестерол, понижават високото кръвно налягане, намаляват възпалителните процеси в организма, засилват имунитета и предпазват от диабет.
Семената на авокадото имат мощни антибактериални свойства, които предпазват дори от вирусни инфекции. Облекчават болките и неразположенията в ставите. Според някои изследвания дори намаляват риска от рак.
Антиоксидантите и фибрите в големи количества, открити в ядката на авокадото, подобряват значително работата на храносмилателната система, предпазват от повишаване на теглото, развитие на патологични изменения в червата, най-вече дебелото черво и поддържат метаболизма в оптимални граници.
Семената на авокадото допринасят за премахване на токсините, бактериите и микроорганизмите в стомашно-чревния тракт.
Ето защо никога не трябва да изхвърляте ядката на авокадото! Един съвет – ако към разядките ви с авокадо или любимото ви гуакамоле добавите и ядката, авокадото няма да покафенее и ще остане свежо много по-дълго.
Снимка: istock