Снимка: istock
Ечемикът е една от най-богатите на фибри житни култури. Той е изключително хранителен и полезен. В чаша сварен ечемик се съдържат по-малко от 200 калории като едновременно с това той дарява на организма цели 24 грама фибри, 4 грама протеин и 12% от необходимото ежедневно желязо.
Кои са най-важните здравословни ползи на ечемика?
Намалява холестерола
Ечемикът е по-добро средство за намаляване на холестерола от овесените ядки, защото в него се съдържат по-малко калории. Това автоматично го прави по-добър за диетични режими. В една чаша ечемик се съдържат средно около 200 калории, докато в една чаша овесени ядки количеството им е около 300.
В ечемика също така се съдържат по-големи количества протеини и фибри, които допринасят за редуцирането на лошия холестерол. Ето защо следващият път трябва да си направите ечемик за закуска!
Намалява нивата на кръвната захар
Ечемикът е полезен както за диабетици, така и за хората с наднормено тегло, застрашени от диабет тип 2. Той намалява нивата на кръвната захар, подобрява чувствителността на клетките като по този начин спомага и за редукцията на теглото.
Снимка: iStock
Нормалните нива на кръвната захар са важни за работата на сърдечносъдовата система. Фибрите в ечемика пък регулират храносмилателната система и допринасят за отвеждането на токсините от тялото.
Понижава риска от ранна смъртност
Ранната смъртност е рисков фактор на нашето съвремие. Лошият начин на живот, заболеваемостта от животозастрашаващи заболявания в ранна възраст, стресът и претовареното ежедневие водят до многократно повишен риск от ранна смърт.
Ечемикът редуцира този риск, според проучване от тази година. Хората, които ядат най-малко 4 порции ечемик на седмица имат с до 22% по-нисък риск от ранна смърт, смятат учени. Това се дължи на нерафинираните въглехидрати, фибрите и полезните минерали в изобилие, намиращи се в ечемика.
Всички тези вещества въздействат положително върху едни от най-важните органи и системи в тялото.