Многобройните здравословни ползи от дюлите.Снимка: istock
Ако все още не сте запознати със здравословните ползи от дюлите, ние ще ви просветлим. Дюлите са плод, който не е предпочитан от всеки поради специфичния стипчив вкус. Но ако искате да се радвате на благата, които дюлите носят на организма, трябва да се научите да ги консумирате сурови, въпреки че това е един от най-употребяваните за сладка и конфитюри плод.
Дюлята е изключително богата на фибри, което помага на храносмилателния тракт да работи по-добре. Токсините от тялото се изхвърлят по-лесно, благодарение на фибрите, а чревната флора балансира своите качества.
Фибрите дават и усещане за ситост по-дълго време през деня, което намалява общия прием на калории.
Дюлята съдържа в себе си множество витамини и минерали. В нея се крият завидни количества витамин С и цинк, които играят съществена роля за имунната система. Тези две вещества подхранват клетките на имунната система и спомагат за подобряване на тяхната работа.
В дюлите се намират още незаменимите калий, желязо, мед.
Изследванията показват, че съдържанието на антиоксиданти в дюлята е високо, което допринася в превенцията на различни ракови заболявания.
Фенолите и фитонутриентите в този прекрасен плод противодействат на окислителните процеси. Свободните радикали в организма са основните причинители на злокачествено изменение в клетките.
Ето защо е важно да ги „обстрелваме“ с подходящите антиоксиданти. Такива има в големи количества в дюлите.
Една дюля съдържа много малко калории, за сметка на големите количества фибри. Ето защо този плод е чудесен за диети. И тъй като дюлите подобряват храносмилането, естествено следствие от този факт е засиленият метаболизъм.
Отново благодарение на диетичните фибри дюлите подобряват редица стомашно-чревни заболявания и състояния. Те нормализират работата на червата като по този начин стопират диарията и облекчават запека.
Хроничните възпалителни болести на червата, раздразнения, дивертикулит, колит – всички тези състояния се подобряват при редовна консумация на дюли.
Здравето и красотата на кожата са заслуга на дюлите, разбира се, ако ги ядете по-често. Те допринасят за намаляване на раздразненията, петната, бръчките, уморения вид на кожата, особено около очите.
Високите нива на калий в дюлите допринасят за регулиране на високото кръвно налягане. Калият е един от най-важните минерали в тялото, който има специфично значение за нивата на кръвното налягане. Той предизвиква отпускане на кръвоносните съдове, което спомага за по-лесното преминаване на кръвта през тях.
Това намалява риска от инфаркти, инсулти и сърдечносъдови инциденти.
Дюлите имат свойството да действат антиалергично. Ето защо те могат да се прилагат под формата на мехлеми и пасти, особено домашно приготвени. Витамините С и Е стимулират клетките на имунната система като им помагат в насочването срещу алергените.
Дюлите са полезни и при екземи, които знаем, минават доста трудно. Ефикасни са още при бактериални кожни инфекции.
Снимки: iStock