Ябълковият оцет и ползите му за здравето

Помага в отслабването

30.11.2016г. / 06 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълковият оцет е чудесна подправка за много ястия. Той обаче има своите полезни свойства за здравето, заради което трябва по-често да бъде използван като алтернативно средство за подобряване на здравословното състояние.

Ябълковият оцет има малко калории

Малкото калории в оцета го правят подходящ за подправяне на ястия. Някои дори препоръчват по 3 супени лъжици ябълков оцет на ден за ускоряване на метаболизма. Смята се, че киселината в него има свойството да ускорява обмяната на веществата и да помага в отслабването.

Ябълковият оцет намалява кръвната захар

Редовният прием на ябълков оцет по 1 супена лъжица всеки ден намалява инсулиновата резистентност. Това сочат данни от различни проучвания. Хората, застрашени от диабет тип 1 и 2 са намалили риска си от болестта с 9% само след включването на 1 лъжица оцет ежедневно.

Неговите вещества подобряват чувствителността на клетките към инсулина само за 12 седмици, което има положителен ефект върху теглото, нивата на кръвната захар и стойностите на собствения инсулин.

Свързани статии

Ябълковият оцет понижава индекса на телесната маса

Способността на ябълковия оцет да редуцира теглото е доказана. Това е така не само благодарение на понижаването на кръвната захар, но и на триглицеридите и холестерола.

Ябълковият оцет стимулира работата на черния дроб и пречистването му от натрупаните токсини. Намаляването на общия холестерол също играе важна положителна роля за подпомагането на черния дроб.

Ябълковият оцет може да увреди зъбите

Ако решите да опитате дългосрочно ползите на ябълковия оцет трябва да имате предвид, че той може да увреди емайла на зъбите. Ето защо можете да го разреждате в чаша вода, например 3 супени лъжици в 150 мл вода.

Снимки: iStock

Коментирай