Снимка: istock
Ликопенът е антиоксидант, който се намира предимно в червено обагрените плодове и зеленчуци. Той има противовъзпалително действие, потиска образуването и растежа на туморни клетки, намалява болките и повишава имунитета.
В кои продукти се съдържа ликопен?
Ликопен се съдържа предимно в оцветените в червено плодове и зеленчуци, но не е задължително. Сред тях са динята, доматите, чушките, гуавата, грейпфрутът, папаята, морковите, мангото, аспержите.
Защо ликопенът е важен за здравето?
* Помага срещу рак. Ликопенът е антиоксидант, борещ се със свободните радикали в организма, които причиняват редица проблеми, стареене, злокачествени изменения в клетките и тъканите. Изследвания сочат, че ликопенът доказано помага в превенцията на рак на гърдата, простатата, матката, бъбреците.
Антиоксидантите допринасят за повишаване на имунитета, потискат стареенето на организма и кожата, предпазват от вагинални инфекции, инфекции в устната кухина – изобщо, инфекции по лигавиците.
* Успокоява болките. Благодарение на свойството си да потиска възпалението, ликопенът намалява и болките, причинени от хронични негнойни възпаления. В това число влизат ревматизмът, невропатиите, хроничните заболявания на различни органи например щитовидна жлеза, коремни органи, кръвоносни съдове.
* Важен е за очите. Ликопенът подобрява зрението и забавя дегенеративните процеси в окото, като катаракта, глаукома, дегенерации на макулата.
* Важен е в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Ликопенът понижава кръвното налягане и стимулира работата на мускулните клетки на сърцето и кръвоносните съдове.
* Укрепва костите. Окислителните процеси влияят не само на меките тъкани и нервната система, но и на костите. Ликопенът има свойството да прави костите по-здрави и плътни, което предпазва от остеопороза.
* Подхранва нервната система, в това число и мозъка. Ликопенът е ефикасен в превенцията на болестта на Алцхаймер. Редовната консумация на съдържащи ликопен продукти подхранва нервните окончания, подобрява паметта и концентрацията.
Снимки: iStock