Снимка: istock
Кестените са изключително полезна храна. Те представляват кестенова ядка, близка по състав до орехите, бадемите и лешниците, но със значително по-ниско съдържание на мазнини. Калориите в кестените също са много малко, което ги прави перфектен избор в борбата с излишните килограми.
За какво са полезни кестените?
За храносмилането
Кестените са особено богати на полезни фибри, които улесняват храносмилането и стимулират работата на червата. Те регулират изхождането като контролират както запека, така и диарията. Тези прекрасни ядки намаляват нивата на кръвната захар и инсулина, които също имат пряко отношение към метаболизма и обработката на хранителните вещества.
Дават енергия
Кестените, за разлика от останалите ядки, съдържат големи количества сложни въглехидрати. Това дава енергия за дълъг период от време и предпазва от резки огладнявания. Сложните въглехидрати са важни и за подхранването на нервната система, балансиране на глюкозата в кръвта и отслабването.
Стимулират мозъчната функция
Кестените допринасят за подобряване на паметта и концентрацията. Полезните омега-3 мастни киселини в тях подхранват нервната система, както и мозъчните тъкани. Изобилието от витамини от група В в кестените, както и фолиевата киселина са същински дар за мозъка.
Намаляват риска от различни заболявания
Редовната консумация на кестени подобрява общото здравословно състояние. В тях се съдържат завидни количества манган, който е мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали, намалява риска от рак и сърдечносъдови заболявания.
Подобряват костната плътност
В кестените се съдържа още мед, която има отношение към здравината на костите. Не само калцият е важен за тях, медта също има съществено значение. Тя стимулира образуването на нови червени кръвни клетки, заздравява имунитета, подхранва нервната система.
Снимки: iStock