Снимка: istock
Патладжаните са прекрасни есенни зеленчуци. Те са вкусни, засищащи и изпълнени с множество полезни хранителни вещества.
Имат свойството да коригират анемията, да предотвратяват рак, да предпазват от храносмилателни проблеми, да подобряват сърдечносъдовото здраве и да регулират кръвното налягане.
Какви хранителни вещества съдържа патладжанът?
Този прекрасен зеленчук е богат на витамини С, К, В6, тиамин, ниацин, магнезий, фосфор, мед, фибри, фолиева киселина, калий и манган. В него не се съдържат почти никакви мазнини.
Кои са най-важните ползи за здравето от патладжана?
Подобрява храносмилането
Фибрите в патладжана улесняват храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Той подобрява естествените перисталтични движения на червата, което подобрява храносмилането и отделянето.
Здравословни ползи от морската вода
Помага за отслабване
Патладжаните не съдържат почти никакви мазнини и холестерол. Те са бедни на калории, но едновременно с това създават усещане за ситост дълго време. Имат свойството да потискат апетита, което прави редукцията на теглото по-лесно.
Превенция на рак
Фибрите, антиоксидантите и витамин С в патладжана укрепват имунната система и я правят по-устойчива в борбата с патогените. Някои активни вещества в патладжана потискат образуването на ракови клетки и тяхното разпространение.
Укрепва костите
Фенолните съединения в патладжана, както и богатството му на калий правят костите по-здрави и плътни.
Помага при анемия
Дефицитът на желязо бива успешно овладян, благодарение на патладжана. Той е богат още на магнезий и витамин В, които успешно се борят с анемията в комбинация с желязото.
Подобрява мозъчната функция
Патладжаните са чудесни източници на фитонутриенти, които стимулират мозъчната дейност и работата на нервната система. Това допринася за подпомагане на психичното здраве, премахване на токсините и увеличаване на притока на кръв към мозъка. Подобряват се паметовите способности и възможностите на мозъка да анализира информацията.
Здравословни ползи от желатина
Подобрява сърдечносъдовото здраве
Фибрите в патладжана намаляват холестерола и плаките по съдовете. Консумацията на патладжан намалява стойностите на кръвното налягане. Полезен е още в превенцията на атеросклероза, стрес, сърдечни пристъпи.
Регулира кръвната захар
Високото съдържание на фибри в патладжана прави усвояването на въглехидратите бавно и постепенно. Това помага в контрола на кръвната захар и предпазва от резки скокове в стойностите ѝ.
Намалява риска от вродени дефекти
Благодарение на високите нива на фолиева киселина в състава си, патладжанът е отличен натурален помощник в борбата с вродените дефекти.