Снимка: istock
Червеното цвекло е сочено като един от най-полезните зеленчуци. Това е неопровержим факт, заради който цвеклото заслужава специално внимание и по-често присъствие на трапезата.
Мултивитамините увеличават риска от рак
Но е важно консумацията на червено цвекло да е с мярка и да не се прекалява с количеството и честотата на употребата му, защото то носи и рискове за здравето.
Кои са полезните свойства на цвеклото?
Кои са рисковете за здравето от червеното цвекло?
Улеснява образуването на камъни в бъбреците
Ако прекалявате с цвеклото рискувате да получите камъни в бъбреците. Този зеленчук е с високо съдържание на оксалати, които могат да образуват кристали и да допринесат за бързото им формиране в камъни.
Причинява подагра
Червеното цвекло може да създаде условия за възникване на подагра, отново благодарение на оксалатите в състава си.
Какви рискове за здравето крие хъркането?
С натрупването на пикочна киселина в тялото рискът от подагра нараства, а усложненията от нея могат да са наистина ужасяващи.
Оцветява изпражненията и урината
Червеното цвекло помага за облекчаване на запека. Но честото похапване на цвекло в по-големи количества може да предизвика оцветяване на изпражненията и урината. Това не се счита за опасен процес, но е сигнал, че трябва да редуцирате приема на цвекло или сок от цвекло.