Рисковете за здравето от червеното цвекло

Всяко полезно нещо има и тъмна страна

22.10.2017г. / 06 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червеното цвекло е сочено като един от най-полезните зеленчуци. Това е неопровержим факт, заради който цвеклото заслужава специално внимание и по-често присъствие на трапезата.

Мултивитамините увеличават риска от рак

Но е важно консумацията на червено цвекло да е с мярка и да не се прекалява с количеството и честотата на употребата му, защото то носи и рискове за здравето.

Кои са полезните свойства на цвеклото?

  • Бори се с рака и участва активно в превенцията му
  • Намалява риска от сърдечносъдови заболявания
  • Стимулира здравето на очите
  • Увеличава издръжливостта и повишава енергията
  • Намалява риска от възникване на деменция
  • Регулира перисталтиката и се бори със запека

Кои са рисковете за здравето от червеното цвекло?

Улеснява образуването на камъни в бъбреците

Ако прекалявате с цвеклото рискувате да получите камъни в бъбреците. Този зеленчук е с високо съдържание на оксалати, които могат да образуват кристали и да допринесат за бързото им формиране в камъни.

Причинява подагра

Червеното цвекло може да създаде условия за възникване на подагра, отново благодарение на оксалатите в състава си.

Какви рискове за здравето крие хъркането?

С натрупването на пикочна киселина в тялото рискът от подагра нараства, а усложненията от нея могат да са наистина ужасяващи.

Оцветява изпражненията и урината

Червеното цвекло помага за облекчаване на запека. Но честото похапване на цвекло в по-големи количества може да предизвика оцветяване на изпражненията и урината. Това не се счита за опасен процес, но е сигнал, че трябва да редуцирате приема на цвекло или сок от цвекло.

Коментирай