Невероятните ползи от лимоновата трева

С какво помага на здравословното състояние

20.12.2017г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимоновата трева е многогодишно тревисто растение, което се използва в азиатската и карибската кухня. То има невероятен цитрусов вкус и придава екзотичен мирис на ястията.

Подправката може да се използва прясна или сушена, а етеричното масло от растението има невероятни ползи за здравето на организма.

Лимоновата трева има мощни противогъбични, антибактериални и антимикробни свойства.

10 ползи от консумацията на черница

В нея се съдържат много важни вещества като витамин А, витамин В1, В2, В3, В5, В6, фолати, витамин С. Богата е на минералите калий, калций, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, желязо.

Кои са ползите за здравето от лимоновата трева?

Благодарение на антиоксидантите, флавоноидите, фенолните съединения като лутеин, гликозиди, кверцетин, камферол, елемицин, кафеена киселина и други, лимоновата трева може да помогне всячески за подобряване на здравословното състояние. Ето как:

Намалява холестерола

Консумацията на лимонова трева намалява лошия холестерол като понижава риска от натрупване на плаки по съдовете и влошено сърдечносъдово здраве.

Детоксикира

Тази билка помага за отстраняването на вредните токсини от тялото, черния дроб и бъбреците като едновременно с това понижава нивата на пикочна киселина в организма. Лимоновата трева е естествен диуретик, който стимулира уринирането и прочистването на бактериалните натрупвания по уринарния тракт.

Предотвратява рак

Благодарение на антиоксидантите в състава си, лимоновата трева потиска развитието на туморни клетки, възникнали вследствие на дълготраен оксидативен стрес.

Здравословни ползи от тиквените семки

Бори се със стафилококите

Стафилококовите бактерии причиняват сериозни инфекции. Лимоновата трева е природно средство за борба с тях.

Стомашно-чревни ползи

Нарушенията в протичането на процесите в храносмилателния тракт се регулират успешно при консумация на лимонова трева. Тя е ефективна в борбата с ешерихия коли и хеликобактер пилори. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Подобрява съня

Лимоновата трева успокоява нервната система и мускулите, с което улеснява заспиването и осигурява непробуден сън през нощта.

За какво още е полезна лимоновата трева:

  • При дихателни нарушения
  • При вирусни инфекции
  • Потиска болката и възпаленията в тялото
  • Успокоява нервната система
  • Подобрява състоянието при диабет тип 1 и 2, полезна е в превенцията му
  • Предотвратява ревматизъм
  • Повишава имунитета
  • Грижи се за кожата и косата
  • Тушира симптомите при екзема
  • Може да служи като допълнение към ароматерапията ви

Снимка: iStock

Коментирай