Снимка: istock
Забравете за ябълковия оцет. Кокосовият оцет е истински здравословен еликсир. Той има редица ползи за здравето и красотата.
Кокосовият оцет дължи качествата си на своите натурални хранителни вещества и елементи, които са характерни и за кокосовото масло.
Кокосовият оцет е богат източник на калий, магнезий, фибри, аминокиселини и пъстра палитра от витамини, които подкрепят здравето.
Кои са ползите за здравето от кокосовия оцет?
Кокосовият оцет има свойството да стабилизира кръвната захар, което го прави идеален за контрол на диабета.
Намалява лошия холестерол, което подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.
Стимулира отслабването като облекчава храносмилателния дистрес.
Контролира и потиска кашлицата при вирусни инфекции.
Неочаквани причини зъбите ви да се оцветят
Полезен е дори при ужилвания от насекоми и слънчеви изгаряния. Както знаем, и кокосовото масло има сходни качества.
Потиска акнето, пърхота и други кожни заболявания.
Какъв е вкусът на кокосовия оцет?
Той е малко по-сладък и има по-мек вкус от ябълковия оцет. Ако изпиете една супена лъжица ябълков оцет ще изпитате изгарящо силно кисело усещане в хранопровода. Това няма как да се случи, ако изпиете лъжица кокосов оцет. Той е далече по-приятен на вкус.
Как да го използвате?
Кокосовият оцет може да се добавя към салати, салатени дресинги, маринати. Вкусът му е специфичен и има вероятност да не се хареса на всички, затова винаги имайте подръка и ябълков оцет за традиционен вкус.
Подобно на ябълковия оцет, кокосовият може да се използва като природно средство за подобряване на здравето. Важно е да се отбележи, че директният прием може да предизвика раздразнения, леки изгаряния по хранопровода и увреда на зъбния емайл.
Всеки оцет носи тези рискове заради киселината в състава си.
Кокосовият оцет може да се разрежда с чай или вода с малко мед и да бъде използван като полезен тоник или еликсир за здраве.