Снимка: istock
Ултравиолетовото е цветът на 2018-а година. Да разгледаме този цвят не само откъм модната му страна, но и откъм здравословната.
Редица изследвания доказват, че тъмнолилавите храни имат завидни качества. Те съдържат големи количества витамини, антиоксиданти, фенолни съединения и минерали.
Ето защо учените и лекарите препоръчват диета, богата на лилави хранителни продукти.
Храни, богати на витамин A (галерия)
Кои са най-полезните сред тях?
Къпини
Те са препълнени с витамини С, А, Е и група В. Невероятно богати са на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, така важни за неутрализирането на окислителните процеси. Тези вещества могат да предотвратят заболявания на очите, сърдечносъдовата система, рак, проблеми с паметта.
Боровинки
Боровинките са вкусни малки топчета с тъмнолилав цвят и много заслуги за здравето. Съдържат големи количества желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк, витамин К.
Червено зеле
Всъщност това зеле има тъмнолилав цвят. То съдържа полифеноли и антиоксиданти, които имат противовъзпалителни и антиракови ползи. Освен това е източник на диетични фибри и витамини.
Лавандула
Не е нужно да ядете лавандулата. Достатъчно е да я включите в рутината си за красота, вечерен релакс или антистрес ваната. Етеричното масло от наситенолилавата лавандула помага при безсъние, срещу подуване и газове, при главоболие, стрес, напрежение.
Най-полезните храни за черния дроб (галерия)
Сини сливи
Тези вкусни сладки плодове са прекрасен начин да регулирате храносмилането и работата на дебелото черво. Помагат при запек. Богати са на витамин А и фитохимикали. Имат антистареещи ефекти, подобряват здравето на кожата и косата, освен това са полезни и за сърдечносъдовата система.
Акай бери
Дребните почти черни плодчета акай бери са изключително богати на антиоксиданти, фибри, протеини, въглехидрати, витамини А, С, В, Е, както и минералите калций, желязо, фосфор, калий.
Смокини
Вкусни и невероятно сладки, смокините са добър източник на полифеноли, антиоксиданти, витамини. Сушените смокини съдържат още по-наситени количества витамини и минерали.