Снимка: istock
Познаваме добре обикновените жълти картофи, както и червените, и сладките. Чували ли сте обаче за лилави картофи? Те са по-рядко срещани, но заслужават специално внимание на трапезата заради многобройните си ползи за здравето.
Какво представляват лилавите картофи?
Те са особена кръстоска между обикновените и сладките. Произхождат от Перу и са били пренесени в Европа от Латинска Америка.
Лилавите картофи са малко по-малки от обикновените, с леко издължена форма. Цветът им е наситенолилав като този на червеното цвекло.
Впечатляващи здравословни ползи от царевицата
Нетипичният за картофи цвят се дължи на натрупването на антоцианини – вид антиоксиданти, които придават характерния цвят на гроздето, виното и други.
Вкусът на лилавите картофи също е по-различен от този на обикновените. Той е по-малко восъчен и по-сух от този на жълтите и червените картофи.
Хранителни качества на лилавите картофи
Богати са на фибри и растителни протеини. Имат относително ниско съдържание на калории, което ги прави диетични. Лилавите картофи са богати на калий, витамин С и други витамини. Много добър източник на антиоксиданти са, което ги прави полезни в борбата със свободните радикали.
Кои са основните ползи за здравето от лилавите картофи?
Понижават кръвното налягане
Богатото наличие на калий в тях помага за регулирането на стойностите на кръвното налягане. Антиоксидантите пък подобряват здравината и еластичността на кръвоносните съдове.
Подобряват функцията на черния дроб
Проучванията сочат, че редовната консумация на лилави картофи помага за извеждането на токсините от организма. Черният дроб се прочиства и подобрява функцията си.
Развиват когнитивните функции
Една от най-важните ползи от лилавите картофи е тяхната способност да подобряват мозъчните функции, по-специално паметта, концентрацията и познавателните способности.
12 чудесни ползи за здравето от кардамона
Отслабване
Тъй като лилавите картофи са бедни на калории и богати на фибри, те помагат за контролиране на теглото и редуциране на мастните натрупвания.
Срещу рак
Тъмнолилавите багрила в тези картофи, както и във всички продукти с подобен цвят, са изключителен източник на противовъзпалителни вещества и антиоксиданти. Тези съединения се борят с рака и растежа на образувалите се вече туморни формации.
За добро храносмилане
Храните, съдържащи скорбяла, подобряват и улесняват храносмилането. Те са отличен източник на енергия.
Срещу тромби
Повишеното кръвосъсирване предизвиква образуването на тромби или кръвни съсиреци. Лилавите картофи и съединенията в тях помагат за понижаване на кръвното налягане, холестерола, както и нивата на тромбоцитите в кръвта, което намалява риска от тромбоза.
Снимка: iStock