Снимка: istock
Кореноплодните зеленчуци са изключително полезни. Те носят богата палитра от хранителни вещества и витамини на организма, което подпомага важни функции и подобрява здравословното състояние.
Какво представлява черната ряпа?
Черната ряпа води произхода си от Азия и Европа. Кората ѝ е тъмнолилава до черна, заради което носи и това име. Вътрешността ѝ е бяла. Известна е и като испанска ряпа. Вкусът ѝ е по-наситен и силен от този на останалите видове ряпа, което я прави по-забележима.
Ползи от лилавите картофи – истинска суперхрана
Какво съдържа черната ряпа?
В нея се съдържат невероятно много полезни вещества, сред които цинк, мед, селен, антоцианини, антиоксиданти, ензими, витамини А, В, С, Е.
За какво е полезна черната ряпа?
Здрава кожа
Детоксикиращите свойства на витамин В и Е в този прекрасен зеленчук имат мощно действие в опазване здравето на кожата. Те са мощни противовъзпалителни агенти, които потискат стреса, стареенето и злокачествените процеси в кожата.
Функция на черния дроб
Глутатионът е един от най-важните антиоксиданти в организма, който носи отговорност за това черният дроб да не натрупва много токсини в себе си. Въпреки това с възрастта нивата на глутатион спадат. Черната ряпа повишава тези нива и помага за детоксикирането на черния дроб.
Имунна система
Завидните количества витамин С в черната ряпа помагат на имунната система да образува повече бели кръвни клетки, които са част от имунната система. Това прави защитата от патогени в организма по-добра.
Отслабване
Черната ряпа съдържа много малко калории и същевременно много фибри, което я прави идеална за диета и отслабване.
Здравословни ползи от консумацията на хумус
Срещу базедова болест
Ако страдате от хипертиреоидизъм или сте диагностицирани с базедова болест, черната ряпа трябва да е новият ви най-добър приятел. Тя помага за контролиране на хормоните на щитовидната жлеза, както и на някои други жлези с вътрешна секреция.
Холестерол и кръвно налягане
Черната ряпа понижава нивата на лошия холестерол и поддържа кръвното налягане в норми. Това ви предпазва от атеросклероза, инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови инциденти.
Рак
Този прекрасен кореноплоден зеленчук е много богат на антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Това от своя страна намалява злокачествените изменения в клетките и блокира образуването на туморни клетки и формации.