Снимка: istock
Наименованието на цейлонския чай идва от Цейлон – името на Шри Ланка до 1972 година. Климатичните условия в страната са много подходящи за отглеждането на този вид чай, който се предлага в три варианта – черен, бял, зелен.
Черният цейлонски чай има мек, приятен вкус, напомнящ на цитрусовите плодове. Зеленият е по-пикантен, ароматен и има по-високо съдържание на антиоксиданти. Белият цейлонски чай е най-скъп, защото се обработва изцяло на ръка и изисква много слънце.
За какво помагат и трите вида цейлонски чай? Какви са неговите здравословни ползи?
Отслабване
Едно от най-хубавите неща на цейлонския чай е неговата способност да стимулира метаболизма, което го прави чудесен инструмент за онези, които се борят с килограмите.
Повишава имунитета
Цейлонският чай помага на имунната система да работи добре, благодарение на антиоксидантите в него. Те намаляват оксидативния стрес, влияещ върху имунитета.
Подкрепя здравето на сърцето
Цейлонският чай съдържа много добри количества калий, което е решаващ фактор за здравето на сърцето. Калият помага за отпускане на напрежението в сърцето и стените на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и поддържа здравословни нива на холестерол.
Повишава енергията
В цейлонския чай се съдържа кофеин, който има ободряващ ефект. Чрез чая тялото получава здравословна доза кофеин заедно с полезни минерали и антиоксиданти.
Чайове, много богати на антиоксиданти
Грижи се за кожата
Антиоксидантите в цейлонския чай имат свойството да неутрализират загубите на колаген. Освен това те се борят със свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес на кожата и нейното стареене. Цейлонският чай предпазва от ранна поява на бръчки и се бори с възпаленията в кожата.
Помага при камъни в бъбреците
Редовното пиене на цейлонски чай се свързва с намален риск от образуване на камъни в бъбреците. Полезното действие се дължи на антиоксидантите и веществата, балансиращи pH в организма.
Регулира кръвната захар
Цейлонският чай е много добро средство за контрол на диабета, защото има свойството да намалява нивата на глюкозата в кръвта.