20 начина, по които захарта ни убива

Как се самоубиваме чрез сладкото изкушение

14.02.2019г. / 09 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Захарта е доказан враг на нашето здраве. Тя е навсякъде, дори да се стремим да не я добавяме към кафето или чая си например, захарта тайно се внедрява в организма ни чрез пакетираните и преработени храни, към които посягаме в магазина или в ресторантите.

20 причини да откажете захарта

Доктор Нанси Апълтън, лекар и диетолог, започва да пише за вредите от захарта още през 70-те години на миналия век. Тя провежда редица изследвания, споделя наблюденията си в многобройни лекции и издава множество книги, фокусиращи се върху вредите, които захарта нанася върху организма, като водещ мотив за доктор Апълтън е собственото ѝ разклатено здраве.

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)

В една от книгите ѝ „Самоубийство чрез захар“ тя споделя подробен списък от 144 начина, по които захарта наистина бавно, но сигурно ни убива. Ето извадка от него:

  • Захарта потиска имунната система
  • Захарта разстройва абсорбцията на минерали в организма
  • Консумацията на захар по време на бременността и кърменето повлиява мускулната ефективност при бебетата, което може да доведе до затруднения в моториката в бъдеще
  • Захарта повишава киселинността в слюнката, което уврежда устната кухина, зъбите, хранопровода
  • Захарта в газираните напитки, консумирана от деца, оказва вредно влияние върху способността на организма да се справя с инсулиновата резистентност
  • Захарта повишава нивата на инсулин и глюкоза, което предизвиква не само повишен риск от диабет, но и създава условия за трупане на мастна тъкан в резерв
  • Захарта повишава съдържанието на свободни радикали в организма, което уврежда клетките и тъканите
  • Захарта предизвиква хиперактивност, безпокойство и тревожност както у възрастните, така и при подрастващите
  • Захарта предизвиква съществено повишение в нивата на триглицеридите, за които се смята, че се повишават предимно при консумация на наситени мазнини
  • Захарта повишава нивата на лошия холестерол
  • Захарта води до дефицит на хром в тялото
  • Захарта води до дефицит на мед в тялото
  • Захарта може да повиши риска от рак на яйчниците
  • Захарта може да предизвика хипогликемия
  • Захарта повишава киселинността в червата, което води до множество заболявания
  • Захарта може да предизвика артрит
  • Захарта може да доведе до дуоденални или стомашни язви
  • Захарта може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания
  • Захарта може да предизвика екзема при деца и възрастни
  • Захарта може да доведе до катаракта и увреждане на очния нерв

Какво освен храната влияе на кръвната захар?

Можем да изброяваме още много, следвайки констатациите на доктор Апълтън, но със сигурност само част от представения списък е достатъчен аргумент да внимаваме какво количество рафинирани и добавени захари консумираме.

Коментирай
3 rate up comment 3 rate down comment
Сладкохолик ( преди 5 години )
Като малко дете много обичах и ядях домашни сладка, конфитюри, мармалади, сладкиши, торти. Като ученик четях книги с чаена чаша захар до себе си, с 3-4 чаени лъжици какао - бавно вкусвах от сладката ароматна смес и четях час, два, три, докато чашата се изпразни. Почти всеки ден. Като студент четях, неизменно похапвайки нещо сладко. През 40-те си трудови години си подслаждах всеки удобен случай. Като пенсионер, вече 15 години, завършвам всяко ядене с 50-100 грама течен шоколад - Финети или НуКрема.. Аз съм сладкоман. Или сладкохолик. И ако някой ден хвана диабет или нещо още по-ужасно, да знаете, че причината е ЗАХАРТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар