Снимка: istock
Всеки витамин може да бъде открит в природата. Стига да знаете откъде да си ги набавите, няма да ви е нужно да се обръщате към хранителните добавки. Вижте кои са най-добрите и богати източници на всеки важен витамин, който е необходим на организма.
Витамин А
Витамин А е много важен антиоксидант, който играе съществена роля в изграждането на имунитет. Той прави кожата здрава, зрението добро, също така е важен за правилното делене на клетките. Участва и в репродуктивните функции на половата система.
Апетитът издава кои витамини и минерали ни липсват
Най-добри източници: сладки картофи, моркови, тиква, спанак, грах, броколи.
Витамин В6
Витамин В6 отговаря за неутрализирането на стреса и функциите на нервната система. Той помага и за синтеза на хемоглобин, участва в метаболизирането на въглехидратите и регулирането на кръвната захар.
Най-добри източници: нахут, черен дроб, риба, грах, банани.
Витамин В12
Витамин В12 е важен за нервната система, проводимостта ѝ в мускулите и синтеза на кръвни клетки.
Най-добри източници: морски водорасли, гъби.
Витамин С
Имунната система и кожата не могат без този витамин, защото той е важен антиоксидант, участващ в процесите на неутрализация на свободни радикали. Синтезът на колаген е немислим без витамин С. Той помага за „поправянето“ на увредените клетки и тъкани.
Най-добрите източници са: сладка червена чушка, цитруси, киви, броколи, брюкселско зеле.
Витамин D
Без витамин D усвояването на калция за целите на изграждане на здрави кости и зъби е немислимо. Той потиска възпаленията и подсилва имунната система.
Най-добри източници: риба, гъби, соево мляко, бадемово мляко, яйца.
Витамин Е
Витамин Е е важен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес в клетките и цялото тяло. Важен е за косата, кожата и ноктите.
Какво представлява всеки витамин от група B?
Най-добри източници: бадеми, фъстъци, авокадо, кедрови ядки.
Витамин К
Витамин К също играе съществена роля в изграждането и здравината на ноктите. Той участва и в образуването на кръвни клетки, освен това стимулира правилното съсирване, предпазвайки от опасни кръвотечения при нараняване.
Най-добри източници: къдраво зеле, тъмнозелени листни зеленчуци, спанак, бяло зеле, зелено зеле.