Снимка: istock
Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, следователно и по-скъпа. Ако я откриете обаче, не се колебайте да си я набавите, защото както белите аспержи, така и зелените са изключително полезна храна. Те заслужават специално място на трапезата ви, като добавка към различни ястия, гарнитура или част от зеленчуковите ви гозби. Идеално допълнение към месо и риба.
10 алкални храни, подобряващи здравето (галерия)>>>
Аспержите са много богати на растителни протеини. Съдържат много малък брой калории и въглехидрати, което ги прави много полезен зеленчук.
Освен това са силно алкална храна, която балансира електролитите в организма и намалява опасната киселинност.
В аспержите се съдържат още витамините А, Е, К, С, минералите селен, магнезий, цинк, манган, желязо, както и почти всички витамини от група В.
За какво са полезни аспержите?
Алкални храни за отслабване>>>
Диабет
Аспержите помагат в контрола на кръвната захар и инсулина. Те понижават нивата на киселинност, което подобрява значително чувствителността на клетките към инсулина. Това намалява риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване.
Черен дроб
Аспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил.
Артрит
Аспержите потискат възпалението, болката, подуването на ставите и усещането за парене при артрит и ревматизъм. Фитохимикалите и антиоксидантите в това растение имат много мощни противовъзпалителни свойства.
8 алкални храни, борещи се с рака>>>
Бъбреци
Свойството на аспержите да алкализират организма и да намаляват киселинността помага за разграждането на камъни в бъбреците – минерални формации, които се образуват като кристализират в киселинна среда.
Перде на окото (катаракта)
Аспержите помагат в превенцията на различни дегенеративни заболявания на окото, включително катаракта – една от водещите причини за слепота в световен мащаб.
Бременност
Консумацията на аспержи от бременни жени намалява риска от вродени дефекти благодарение на витамините от група В. Фолиевата киселина, калцият и антиоксидантите допринасят за намаляване на риска и от раждане с недостатъчно тегло.