Снимка: istock
Бадемите са едни от най-полезните ядки. Те съчетават ползи, съществуващи в редица други ядки, като това ги прави изключително полезни за здравето. За да се възползвате от многобройните им здравословни ползи, включвайте бадемите в менюто си колкото се може по-често – към киселото мляко, в приготвянето на риба, салати, меса, добавяйте ги в гарнитури или дори към напитките си под формата на бадемово мляко. Вижте защо това е толкова полезно.
Бадемите са силно хранителни
Само една шепа бадеми (около 30 грама) осигурява множество хранителни вещества – здравословни мазнини, 6 грама растителен протеин, 3,5 грама фибри, над една трета от препоръчителния дневен прием на витамин Е, 32% от необходимия манган, 20% от нужния за денонощието магнезий, витамини от група В, калций, желязо, калий. И всичко това е „опаковано“ само в 160 калории.
Как да включим бадемите в менюто си?
Помагат в понижаването на холестерола
Въпреки че бадемите съдържат много мазнини, по-голямата част от тях са здравословни. Затова и помагат в контрола на холестерола, като понижават нивата на лошия и стимулират тези на добрия холестерол.
Допринасят в контрола на кръвната захар
Бадемите са източник на много фибри и магнезий. Тези вещества спомагат изключително много в поддържането на здравословни нива на кръвна захар, като по този начин понижават риска от диабет. Консумацията на 30 до 60 грама бадеми на ден може да помогне и за подобряване на чувствителността към инсулина, сочат данните от проучване, публикувано в metabolismjournal.com.
Бадемите са прекрасен източник на антиоксиданти
Тези ядки са изпълнени с витамин Е и други антиоксиданти, които според Medical News Today, могат да помогнат на тялото да се справи с оксидативния стрес, който уврежда клетките и предизвиква възпаления, създаващи условия за развитие на опасни заболявания, включително рак, пише goodnet.org.
Допринасят в понижаване на кръвното налягане
Магнезият и калият в бадемите могат да помогнат в балансиране стойностите на кръвното налягане. Добавянето на повече от тези минерали в диетата е добър начин за контрол на кръвното.
Полезни са за червата
Здравето на червата зависи от разнообразното хранене с полезни естествени продукти. Бадемите съдържат фибри, които действат като пребиотик и подхранват полезните бактерии в червата. Благодарение на тях стомашно-чревната функция се поощрява, а това оказва положително влияние върху имунитета, действа противовъзпалително върху тъканите в тялото и подобрява психичното здраве.