Снимка: istock
Подправките са не само чудесно средство да направите ястията си по-обогатени откъм вкусове, но те са прекрасни за подобряване на здравословното ви състояние. Когато говорим за суперхрани, рядко се сещаме за подправките, а те заслужават специално внимание и присъствие на трапезата. Пет от тях имат особено силно влияние върху здравето. Ето ги и тях.
Топ 10 на най-лековитите подправки
Джинджифил
Джинджифилът е прекрасен на вкус. Той е и изключително полезен. Помага при храносмилателни проблеми, гадене и повръщане. Подходящ е за натурално подсилване на имунната система. Активните му вещества могат да допринесат за намаляване риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.
Куркума
Куркумата се използва в източната медицина за облекчаване на чернодробни заболявания, инфекциозни заболявания, действа като противовъзпалително средство. Активните ѝ вещества дори могат да допринесат в борбата с някои онкологични заболявания, според Американското онкологично общество, цитирано от thelist.com.
Билки и подправки за всяка част от тялото
Чесън
Чесънът е познат като природен антибиотик. Той е богат на витамин С, В6, магнезий, много фибри и сяра. Алицинът в чесъна има подсилващо имунната система действие. Чесънът е незаменима подправка в много ястия. Без него вкусът им никога няма да е на такова ниво. Включвайте го колкото се може по-често в менюто си.
Канела
Неповторимият вкус на канелата може да направи любимите ви печива още по-неустоими. Прекрасна добавка е и към любимите ви овесени ядки сутрин. Канелата съдържа мощни антиоксиданти, които се борят с възпаленията в организма. Има свойството още да намалява холестерола, да поддържа баланса на кръвната захар и инсулина, да намалява риска от болестта на Алцхаймер.
5 подправки, които топят корема
Розмарин
Ароматният розмарин е много полезен за намаляване на мускулната болка. Той подсилва имунната система и е прекрасно средство да направите ястията си от птиче месо още по-вкусни. Розмаринът подобрява паметта и концентрацията, полезен е и за нервната система.
Чили на прах
Употребата на тази пикантна подправка е чудесен начин да дадете тласък на здравето си в много отношения. Чилито е богато на витамини А и С, както и каротеноиди. Вкупом те се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления в тялото, както и заболявания като ревматоиден артрит и сърдечносъдови заболявания. Лютата подправка има болкоуспокояващ ефект, като същевременно дава тласък на метаболизма.
4 подправки за засилване на имунитета през есента и зимата
Риган
Риганът е неизменна част от нашата традиционна кухня. Той присъства и в много други кухни, включително средиземноморската, заради превъзходните си качества. Риганът има свойството да потиска растежа на бактерии и гъбички, особено в горните дихателни и пикочните пътища. Използването му е чудесен начин да си осигурите вкусни ястия и добро здраве целогодишно, включвайки го в ястията си.