Снимка: istock
Всичко е по-вкусно със сол. Солта е нужна не само за да направим ястията си невероятно вкусни. Тя е необходима на тялото ни за редица функции, които са невъзможни без нея. Солта е съставена от минералите натрий и калий. Те са електролити, благодарение на които се случва преносът на сигнали от нервната система към останалите органи и системи. Без тези минерали сърцето не би могло да бие.
Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме
Онова, което обаче прави солта вредна и потенциално опасна, е злоупотребата с количеството ѝ. Без да си даваме сметка, често прекаляваме с консумацията на сол, което води до редица здравословни рискове и заболявания, включително високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, задръжка на течности и още много други.
За да намалим тези рискове и за да подобрим здравословното си състояние е нужно да намалим консумацията на сол.
Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?
Кръвното налягане се понижава
Солта предизвиква задържане на течности в тялото. Това е предпоставка за повишаване на стойностите на кръвното налягане, което е особено опасен риск за страдащите от хипертония. Намаляването на приема на сол или изключването ѝ от менюто води до забележителни резултати в регулирането на високото кръвно налягане.
Хитри начини да използвате солта в ежедневието
Подобрява се функцията на бъбреците
Кръвното налягане има пряка връзка с функциите на бъбреците. То често води до увреждането им, особено при недобре контролирана хипертония. Бъбречната недостатъчност може да възникне и при продължителен прием на твърде много сол чрез храната. Ограничаването ѝ води до подобряване на състоянието и функциите на бъбреците.
Намалява рискът от камъни в бъбреците
Камъните в бъбреците представляват минерални отлагания. Солта също е съставена от минерали и колкото по-умерени сме в консумацията на сол и солени храни, толкова по-малък е рискът от поява на камъни в бъбреците, според клиника Майо.
Знаци, че консумирате много сол
Няма да сте толкова подути
Задръжката на течности заради прекомерната консумация на сол може да доведе до куп неприятни симптоми, сред които е подуването на корема, крайниците, лицето и очите. Ако ограничите или преустановите приема на добавена сол към храната, това ще ви помогне да се чувствате по-малко подути или изцяло да се отървете от този неприятен страничен ефект от солта.
Ще се чувствате по-енергични
Усещането за подуване предизвиква неудобство при всяко движение. Неудобството води след себе си затруднение в движението и изпълнението на различни физически дейности. Ако сте по-малко подути ще ви е по-лесно да се движите повече и да сте по-енергични. Обременяването с излишни течности добавя тегло към вашето собствено и това е истинско предизвикателство за тялото.