Стресът – ние него или той нас

07.01.2008г. / 08 54ч.
Аз жената
Стресът – ние него или той нас

Събуждате ли се уморени? Изневерява ли ви паметта от време навреме? Страдате ли от безсъние или хронично главоболие? При лягане чувствате ли се “уморени до смърт”, въпреки че всъщност нищо особено не сте вършили? Усещате ли непрекъснато болки в гърба? Преживявате ли често тревожност? Чувствате ли се безпомощни на моменти, с понижено самочувствие? Изкарвате ли си го на близките?

Едва ли има някой, за който това да е напълно непознато. Можете ли да промените света и всичко, което ви причинява това? Не, но можете да промените нещо в себе си! Спомняте ли си как се научихте да пишете, да карате колело? Така можете да се научите и да РЕЛАКСИРАТЕ. Можете да усвоите тази техника, за която да отделяте само 20 мин. на ден и да се преборите с много кошмарни преживявания! Нямате време за това! Особено за вас е наложително да го направите!
Всеки интелигентен човек, ако обича себе си, трябва да избере своята техника за релаксация и да победи ежедневния стрес.

За някои релаксацията може да значи гледане на телевизия с чаша бира в ръка, пазаруване, празнуване... От научна гледна точка релаксацията е удължаване на скелетните мускулни влакна, докато напрежението е свиване, скъсяване на мускулните влакна. По време на свиването на мускулите гликогена пада, увеличава се температурата и се образуват киселинни продукти на умората. Акумулацията на тези продукти води до спазми, болки във врата и плещите, главоболие и др.

В основата на прогресивната мускулна релаксация на Якобсон стои виждането, че скелетната мускулатура е контролираща система в нервно-мускулния цикъл и при това може да се регулира от нас директно. Ако се постигне релаксация на мускулатурата, постига се релаксация и на централната нервна система, включително и на мозъка.

Крайната цел на релаксацията е да се достигне умението да се регистрират веднага сигналите на напрежение и да се намали ненужното напрежение. Ако при стресиращи ситуации – важни срещи, интервюта се стремим да релаксираме, самите тези ситуации се превръщат в асоциации за реакция с релаксация. Чрез повтаряща се практика стресиращите събития стават сигнал да пуснем нашите умения в действие. Едновременно с чувството за контрол хората развиват чувство за отговорност за собственото си здраве и живот.

Обучението се състои от няколко кратки сесии с възможности за избор на подходящо време. Както то, така по-нататък и ежедневната практика са свързани с приятни преживявания, твърди психоложката Мария Кеменчеджиева, която е работила върху адаптацията на метода за България.
Направете първата крачка, посетете въвеждащите лекции на курса “Техника за прогресивна мускулна релаксация” първата и третата събота на месеца от 10 часа и втори и трети понеделник от 19 часа.
За подробности, обадете се на тел. 0889 509049 или 9585733.

Интервю с Мария Кеменчеджиева
Да си помогнем сами в борбата срещу стреса

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
krista ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Здравейте Си,Много сте права. Най-често ни е трудно да проявим постоянство, за да си помогнем да се чувстваме добре. С този проблем се срещнах още когато апробирах техниката в санаториум в Банкя с хора със сърдечно съдови заболявания /разбирайте жертви на стреса/. Всички се обучиха много лесно, чувстваха се прекрасно след 3 месеца и при следващото изследване повечето си признаваха, че не практикуват редовно.Да, да се създаде навик е трудно нещо. Трудно приучаваме децата си да си мият зъбите по два пъти на ден, но в крайна сметка едва ли има възрастен, който да не си мие зъбите.Много хора по повод релаксиращите техники казват "Нямам време за това." На тях най-вече им се налага да направят нещо по въпроса.Чърчил например е практикувал и по време на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Здравейте г-жо Маринова,Права сте, че е добре да не закъсняваме с грижата за себе си. Хубаво е с общи усилия да убедим в това и младите. Разбира се никога не е късно да направим някаква първа стъпка. В случая с релаксацията - ако имаме ежедневно своите 15-20 минути, това само по себе си действа терапевтично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Си ( преди 11 години )
еееххххх, колко лесно на думи... и колко трудно на дела... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
браво за темата!българинът живее в такъв невероятен сресогенен свят,че професионален коментар просто е бижу.а и напомнянето учи.когато стресът ни пребори вече е много трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар