Снимка: istock
Разнообразието от диети е много голямо. Това предизвиква объркване коя от всички да изберем, коя е най-добрата с най-бързи и трайни резултати. За съжаление няма точна рецепта за успех. Всеки организъм е различен и затова е важен индивидуалният подход.
Една от популярните диети е базирана на гликемичния индекс. При нея основно се набляга на храни с нисък до среден гликемичен индекс, което ограничава приема на прости и рафинирани въглехидрати, захари, което може да помогне едновременно в контрола на кръвната захар и теглото, според Medical News Today. Нискогликемичната диета е препоръчвана на страдащи от диабет, затлъстяване, предиабет, инсулинова резистентност, болести на кръвоносната система.
Най-вредните храни за диабетиците (галерия)
Но този подход в храненето има ползи не само за хора с подобни страдания. Тя включва здравословни храни, които в повечето случаи нямат негативен ефект върху кръвната захар и цялостното здраве. В този начин на хранене са изключени почти всички пакетирани, готови, обработени, тестени и наситени с добавени захари храни, което я прави полезна.
Гликемичният индекс е система за класификация на храните според това какъв ефект оказват върху повишаването на нивата на кръвната захар за единица време. Той подрежда храните от 1 до 100, като за индекс 100 се приема глюкозата. Храните с нисък гликемичен индекс, както и тези със среден, са сред предпочитаните в този начин на хранене. Храните с висок гликемичен индекс биват изключени от менюто. Този подход в храненето набляга на включването на повече качествени хранителни вещества в ежедневното меню.
7 добавки за контрол на кръвната захар
Според healthline.com, проучванията показват, че нискогликемичната диета може да намали риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. Тя може да стимулира загубата на тегло и да контролира стойностите на кръвната захар, което е от съществено значение за това дали ще трупате мазнини или ще ги трансформирате в енергия.
Нискогликемичната диета може да подобри нивата на глюкозата в тялото. Този начин на хранене е добър начин за управление на някои здравословни състояния. И все пак е важно да се има предвид, че гликемичният индекс сам по себе си не е достатъчен показател за това как въглехидратите в храната влияят на кръвната захар.
Гликемичният товар също е от значение. Важно е и количеството храна, което се консумира. Много хора правят грешката да се хранят обилно с храни с нисък гликемичен индекс, смятайки, че могат да си позволят много от тези считани за здравословни продукти. Не забравяйте, че всяка храна има хранителна стойност и прекомерната консумация на излишни калории също води до напълняване.
5 здравословни причини да ползвате тиква за отслабване
Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition установява, че нискогликемичната диета има добър ефект върху гликирания хемоглобин, индекса на телесна маса, общия холестерол и глюкозата на гладно. Диетите с нисък гликемичен индекс могат да допринесат за намаляване на теглото и в контрола на предиабета и диабета.
Статията има информативен характер. Преди да предприемете преминаване на определен хранителен режим е най-добре да се консултирате с лекар или диетолог.