Снимка: istock
Царевицата е един чудесен плод, (макар че много хора биха я причислили към зърнените храни или зеленчуците), със сладък вкус. Тя е универсална, защото може да се използва по много начини. Печена на скара, варена, консервирана, под формата на пуканки, брашно или олио, консумацията на царевица е фантастичен начин да обогатите менюто си. Тя обаче си е спечелила лоша слава заради богатото наличие на въглехидрати и захари. Въпреки това, царевицата заслужава специално внимание, защото в състава ѝ влизат някои незаменими хранителни вещества, които я правят истински полезен продукт.
Чай от царевични влакна и неподозираните ползи от него
Кои са петте основни ползи за здравето от сладката царевица?
Пълна е с витамини и минерали
Царевицата е много богата на витамини и минерали. В една средно голяма царевица се съдържат приблизително 3,4 грама протеин, 2,4 грама фибри, което съставлява над 60% от дневните нужди на женския организъм. В сладката царевица се съдържат още ценните фолиева киселина, витамин В5, ниацин, калий.
Високо съдържание на антиоксиданти
Антиоксидантите са важен компонент в много отношения. Те имат свойството да се борят със свободните радикали, да потискат възпаленията в клетките и тъканите, да намаляват оксидативния стрес, да стимулират регенерацията на клетките. Антиоксидантите са много важни за зрението, сърдечносъдовата система, нервната система. В царевицата се съдържат специфичните зеаксантин и лутеин – антиоксиданти, които имат особена важност за зрението. Те намаляват стареенето на макулата и намаляват риска от дегенерации, които са сред водещите причини за слепота.
7 ползи за кожата от маслото от шипка
За здрави черва
В царевицата се съдържат неразтворими фибри, които не се разграждат в организма, преминават през стомашно-чревния тракт и подхранват чревните бактерии. Те играят съществена роля в раздвижването на червата, увеличаване на движенията им, стимулиране на прочистването им. Това е особено важно за облекчаване на запека и подобряване редовността на червата. Благодарение на фибрите и антиоксидантите в състава си, царевицата намалява и възпаленията в червата.
Полезна за сърцето
Здравословни ползи от спелтата
Фибрите и антиоксидантите са важни не само за червата, но и за сърдечносъдовата система. Антиоксидантите намаляват възпаленията в тъканите, а фибрите понижават стойностите на холестерола. Високият холестерол е един от водещите фактори за възникване на стеснения и запушвания в кръвоносните съдове, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.
Може да намали риска от диабет тип 2
Въпреки че царевицата е много богата на въглехидрати, тя може да понижи риска от диабет тип 2. Това свойство дължи на полифенолите в състава си – вид антиоксиданти, които подобряват регулирането на глюкозата и инсулина в кръвта. Проучване, публикувано в Food Science and Human Wellness, цитирано от goodnet.com констатира, че фитохимикалите в царевицата, по-специално антоцианините, могат да помогнат за понижаване на риска от диабет тип 2.