Снимка: istock
Антиоксидантите са много важна част от диетата. Те се набавят чрез храната, като някои храни са значително по-богати на тези вещества от други. Антиоксидантите имат свойството да намаляват възпаленията и да забавят стареенето. Те се борят със злокачествените процеси в клетките и тъканите, като ги предпазват от потенциални дегенеративни и ракови изменения.
Защо антиоксидантите са толкова важни и полезни за здравето?
Антиоксидантите са естествени съединения, които се срещат предимно в растителните и зърнените храни. Те регулират редица функции в организма, като преди всичко предпазват от влиянието на свободните радикали. Последните представляват нестабилни молекули, които повишават оксидативния стрес в тялото, който от своя страна уврежда тъканите на клетките и увеличава значително риска от различни заболявания.
Антиоксидантите имат благоприятно въздействие и върху нивата на холестерола, кръвната захар, като намаляват възпалителните процеси и повишават имунитета.
Кои са най-богатите на антиоксиданти храни?