Три рецепти за фитнес вечеря

Хапнете вкусно, без угризения

08.01.2023г. / 06 39ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Според най-новите тенденции в храненето, за предпочитане е да поемаме по-голямо количество храна през деня, а вечерята да е бедна на въглехидрати. Така ще се предпазим от излишно задържане на течности, тъй като солената и калорична храна, особено приета късно вечер, може да доведе до ненужно подуване на стомаха, тежест както и подпухване на лицето. За да останете във форма и да се чувствате свежи и заредени за следващия ден, предлагаме ви няколко идеи за здравословни фитнес вечери. Ето ги и тях:

Мариновани пилешки гърди със свежа салата

Ще ви трябват:

  • 500 г пилешки гърди;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • мащерка;
  • розмарин;
  • куркума;
  • сол;
  • зехтин.

За салатата:

  • 1 зелена салата;
  • 200 г чери домати;
  • 1 краставица;
  • 2 с. л. зехтин;
  • сол;
  • оцет.

Тази рецепта е много лесна. Нейното предимство е, че ако я приготвите в по-голямо количество, ще имате за хапване за повече от един път. Така ще спестите време и усилия, за да приготвяте различни ястия. За целта – мариновайте пилешките гърди с подправките и зехтина. Можете да използвате различни количества, в зависимост от вкуса ви. Оставете да престоят в хладилника една вечер. На другия ден нарежете месото на тънки ивички и го изпечете в грил тиган. Нарежете продуктите за салатата и овкусете според желанието ви. Ако искате, можете да разпределите порции за няколко хранения, като сложите пилешкото върху салатата. Така ще можете да се наслаждавате на вкусен обяд или вечеря, дори и в офиса.

Пилешки гърди с терияки сос, ориз и броколи

Необходими продукти:

  • 400 г пилешки гърди;
  • 300 г броколи;
  • 100 г жасминов ориз;
  • 20 г сусам;
  • 6 с. л. соев сос;
  • 2 с. л. мед;
  • 5 с. л. бяло вино;
  • 1 ч. л. смлян джинджифил;
  • сол;
  • черен пипер;
  • подправка за пиле;
  • 2 с. л. зехтин.

В грил тиган изсипете 2 с. л. зехтин. Загрейте и сложете нарязаното на ленти пилешко. Запечете докато придобие приятен кафеникав загар. Можете да овкусите с малко сол и черен пипер или с готова подправка за пиле. За да приготвите ориза ще са ви необходими 15-20 минути. В тенджерка загрейте вода за ориза. Тя трябва да е в съотношение 1:2 (на 100 г ориз – 200 мл вода). След като тя заври, изсипете вътре ориза и изчакайте 2-3 минути. Намалете котлона на най-слабата степен, сложете капак и оставете да се досготви за около 10-15 минути. Сварете броколите на пара, ако нямате съд за варене на пара – просто ги потопете във вряща вода за 1-2 минути. Смесете соевия сос, меда, бялото вино, джинджифила – това ще е вашият терияки сос. Когато всичко е готово, разпределете храната в няколко порции. Нека във всяка има пилешко, ориз, броколи. Поръсете с терияки сос и гарнирайте със сусам.

Пълнозърнести спагети с пуешко и зеленчуци

Ще ви трябват:

  • 300 г пълнозърнести спагети;
  • 250 г пуешко месо;
  • 50 г моркови;
  • 100 г тиквички;
  • 100 г червени чушки;
  • 2 с. л. зехтин;
  • ½ глава лук;
  • 1 скилидка чесън;
  • сол;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • куркума.

В тенджерка загрейте до кипване 600 мл вода и сложете вътре щипка сол. Когато заври, изсипете вътре спагетите. Варете докато омекнат. Имайте предвид, че им е необходимо повече време отколкото на обикновените спагети. Нарежете пуешкото на ивици. Запечете го в оребрен тиган, докато придобие златист цвят. След като е готово, добавете сол на вкус. Загрейте мазнината в малък съд, след това прибавете чесъна и лука, нарязан на ситно. Когато поомекнат, добавете и останалите зеленчуци. Овкусете по желание със сол, черен пипер, червен пипер и щипка куркума. В по-голям съд смесете спагетите, пуешкото и зеленчуците. Разбъркайте добре и разпределете на порции.

Да ви е сладко!

 

Коментирай