Снимка: istock
Сиренето и млечните продукти често са сочени като не особено здравословни и непрепоръчителни за различни видове диети заради богатото им наличие на наситени мазнини. Те са с високо съдържание на калории, което е допълнителен проблем, що се отнася до отслабване или поддържане на здравословно тегло. Често не си даваме сметка колко излишни калории поглъщаме само с консумацията на млечни продукти.
5 странични ефекта на млечните продукти
От друга страна обаче, сиренето, кашкавалът и всички останали млечни продукти имат своите ползи за здравето и пълното им изключване от менюто може да доведе до някои дефицити, дори здравословни проблеми. Много е важно да не се превишава консумираното количество сирене и млечни продукти, за да се избегнат излишните калории и потенциалните рискове за здравето и теглото.
Ако сиренето и млечните продукти се консумират в разумни граници, те имат невероятни ползи за здравето.
Защо е важно да се консумира сирене редовно?
Намалява риска от сърдечносъдови заболявания
Противно на очакванията, французите, които консумират огромни количества млечни продукти на ежедневна база, имат много по-нисък сърдечносъдов риск. Те са и с по-ниски стойности на холестерола, което е благоприятен фактор за намаляване опасността от сърдечносъдови заболявания. Това показват данни, публикувани в British Journal of Nutrition, цитирани от healthdigest.com.
4 неща, за които газовете в корема подсказват
Сиренето дължи тези си свойства спрямо сърдечносъдовата система на изобилието от витамини от група В, калий и калций в състава си. Те допринасят за подобряване на състоянието на сърдечносъдовата система и костите.
По-нисък риск от диабет
Сиренето е с нисък гликемичен индекс. Това означава, че консумацията му не предизвиква скок в нивата на кръвната захар. Следователно то заедно с всички останали млечни продукти е добро решение за превенцията на диабет и контрола на кръвната захар.
Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition от 2016 година, отново цитирано от healthdigest.com показва, че наситените мазнини в сиренето и млечните продукти допринасят за поддържането на стабилни нива на кръвна захар и забавят усвояването на въглехидратите. Това дава възможност на организма да ги обработи, без това да повиши риска от диабет и затлъстяване.
Разпространени митове за млечните продукти
В сиренето се съдържа голямо количество калций, а този минерал има отношение към стойностите на инсулина. Консумацията на храни, богати на калций, стабилизира секрецията на инсулин и намалява излишните количества в тялото от този хормон, който във високи стойности предизвиква натрупване на мастна тъкан и създава условия за резистентност на клетките към него.
За дълголетие
Не е случайно, че възрастните хора по селата са дълголетници. Те ядат сирене и млечни продукти, произведени от техните ръце всеки ден. Сиренето е полезно за здравето и може да допринесе за удължаване на живота, стига да се консумира разумно. То е богато на ценни минерали и мазнини, от които организмът има нужда за метаболитните си функции. Освен това някои витамини се разтварят в мазнини, което е важно за пълноценното им усвояване.
Храни, които могат да доведат до образуването на газове
За по-нисък холестерол
В сиренето и млечните продукти се съдържат витамини от група В, в частност изобилие от витамин В12, който играе съществена роля за холестерола. Витамин К, калций, калий и мастните киселини в сиренето също влияят положително на холестерола, като намаляват стойностите на лошия и стимулират тези на добрия холестерол.