Кои са най-големите митове за тренировките?

Въглехидратите не са ваш враг

26.04.2023г. / 10 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте решили да промените начина си на живот, със сигурност включването на физически упражнения към ежедневието ви е една от първите стъпки, които вероятно сте предприели. Може би се питате дали това е свързано с някакви рискове за здравето, или пък близка приятелка ви е предупредила да внимавате с хранителните добавки. В следващите редове ще споделим кои са някои от най-големите митове, свързани с тренировките. Ето ги и тях:

Кантарът е мерилото ви за успех

Много често увереността и самочувствието на дамите е свързано с числото, което кантарът показва. Ако обаче се измерите на сутринта, а предната вечер сте хапнали по-солени храни и сте пили повече течности, със сигурност теглото ви ще се увеличи. Това не бива да ви притеснява. Същото се случва и с тялото ви, ако правите силови тренировки. Натрупването на мускулна маса може да повиши теглото ви, но в случая, по-важното е, че по този начин губите мазнини. Вместо да се стресирате относно теглото си, измервайте обиколките си с шивашки метър. По-малкото сантиметри ще са показател, че губите подкожни мазнини.

Ако искате да отслабнете, трябва да правите кардиотренировки

Свързани статии

Със сигурност кардиото е първото нещо, което ви идва наум, ако сте решили да се сбогувате с няколкото излишни килограма. Дали това обаче наистина е така? Според фитнес модела и треньор Джой Къшнър: „Най-доброто, което можете да направите за фигурата си е комбинация от силови и кардиотренировки, съобразени с целите, които си поставяте“. Кардиотренировките са добри за сърдечносъдовата система, като докато ги изпълнявате вие ще изгорите и калории. Но пък тренировките с тежести ще ви помогнат да оформите тялото, насърчавайки мускулния растеж, а това ще ускори метаболизма ви в дългосрочен план. Да не забравяме, че след сесия с тежести, тялото ви ще продължи да изгаря калории за през следващите 48 часа.

Жените трябва да тренират различно от мъжете

За да се възползвате от преимуществата на добрата силова тренировка, първо трябва да бъдете научени как да изпълнявате точно дадените упражнения. От друга страна, тренировките със съпротива ще ви помогнат да постигнете успехи във почти всички други спортове. Те са базата, която трябва да усвоите, за да избегнете по-нататъшни наранявания и контузии. Така че, следващият път когато посетите фитнеса, не се страхувайте да посегнете към малко по-големите тежести. Ако работите с персонален треньор, попитайте го как точно да изпълните упражненията и нека той ви обясни ползите от силовите тренировки.

Можете да започнете да тренирате веднага, без значение от вашето ниво

Свързани статии

Ако сте започнали тренировки наскоро, със сигурност сте мотивирани да постигнете успехи колкото се може по-бързо. Ние ви съветваме точно обратното. Вместо да се лутате сами и да работите на принципа „проба-грешка“, по-добре потърсете фитнес консултант. Нека той прецени вашето физическо състояние и първоначално започнете да укрепвате вашите „слаби страни“. Това могат да бъдат различни по степен изкривявания, луксации, недобре развита мускулатура, слаби стави и др. Само чрез постепенна работа можете да получите желаните резултати.

Въглехидратите са лоши, а консумирането на прекалено много протеин е вредно

Всъщност това далеч не е така. Въглехидратите, както и всички други хранителни вещества са от съществено значение за нашето здраве. За съжаление, често пъти ние ги свързваме с нездравословните храни, които консумираме. Плодовете, варивата и пълнозърнестите храни са добрите източници на въглехидрати и те не биха ни навредили, ако ги хапваме в умерени количества. Що се отнася до протеина, нужните количества според редица специалисти варират от 1 г до 1,5 г – 2 г протеин на ден на килограм телесно тегло. Много трудно бихте могли да приемате повече от това количество, ако не следите внимателно какво ядете.

Коментирай