Снимка: istock
Зеленчуците са едни от най-здравословните храни, които трябва да присъстват в менюто всеки ден. Те са незаменим източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, от които организмът се нуждае, за да функционира правилно.
Но сред зеленчуците се открояват някои, с които е по-добре да се внимава. Количеството им е препоръчително да не бъде особено голямо поради някои причини и негативни ефекти върху организма.
Полезни зеленчуци с малко въглехидрати
Кои са зеленчуците, които е добре да не се консумират обилно и ежедневно?
Царевица
Царевицата е много богата на захари и нишесте. По тази причина консумацията ѝ не е добре да е прекалено обилна, защото ще претовари организма с излишни захари. Тя все пак е полезна, защото съдържа зеаксантин и лутеин – важни за очите и зрението елементи.
Лук
Лукът е незаменим в много рецепти. Той има прекрасен вкус и е богат на редица здравословни вещества. С неговото количество обаче трябва да се внимава, защото също е богат на захари.
В него се съдържа фруктан, вид въглехидрат, който в големи количества може да причини стомашно-чревни смущения, болки, раздразнения, дори язва.
Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?
Картофи
Картофите са много богати на витамин С, дори повече от цитрусовите плодове. Но те са много наситени с въглехидрати и нишесте. По тази причина с количеството им също трябва да се внимава, за да не се претовари организмът с излишни захари.
Домати в консерва
Консервираните домати са сред най-употребяваните продукти в готвенето, защото са удобни и достъпни. Те са богати на хранителни вещества, въпреки консервираното си състояние. Това, което трябва да се има предвид с употребата им е отново наличието на захари.
Доматите съдържат естествени захари, тъй като по същество са плодове. Освен това в много консерви се добавя допълнително количество захар за стабилизация на вкуса. Имайте това предвид и контролирайте количеството консервирани домати в ежедневния си калориен прием.
Патладжани
Патладжаните са много полезни. Те са богати на фибри и бедни на калории. В тях се съдържат ценни антиоксиданти. Онова, което трябва да имате предвид при консумацията на патладжани е съединението соланин.
5 зеленчука за добро храносмилане
То е алкалоид, който в големи количества действа токсично и може да причини стомашно-чревни проблеми. При редовна прекомерна консумация на патладжан може да се увеличи риска и от камъни в бъбреците.