Тапиока е един изключително полезен продукт, който заслужава специалното ви внимание и място в храненето. Тя представлява екстракт от скорбялата на растението маниока и колкото е екзотична, толкова и вече достъпна.
Тапиока води корените си от Южна Америка, но вече е разпространена из целия свят, включително у нас. Тя има множество ползи за здравето, заради което е добре да се включва редовно в менюто и да присъства в колкото се може повече рецепти.
Защо тапиоката е толкова полезна за здравето?
Подобрява кръвообращението и сърдечносъдовата функция
Тапиока е много богата на желязо. Този минерал е от изключителна важност за правилния пренос на кислород и хранителни вещества към тъканите. Желязото е важно за превенция и овладяване на анемията.
Антиоксидантите в тапиока имат противовъзпалителен ефект, който подобрява състоянието на сърдечносъдовата система и подобрява функциите ѝ, контролирайки кръвното налягане и холестерола.
За по-добро храносмилане
Тапиока е много богата на фибри, което подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. Фибрите стимулират работата на червата, увеличават ситостта, стабилизират нивата на кръвната захар, намаляват подуването и газовете в корема, облекчават запека. Изобщо редовната консумация на тапиока може да подобри значително храносмилателното ви здраве.
Помага в отслабването
Тъй като фибрите в тапиоката са в изобилие, това ускорява метаболизма и може да ви помогне да отслабнете по-бързо и лесно. Фибрите увеличават ситостта и удължават интервалите между храненията. Дават много енергия и повишават метаболизма, което помага за по-скоростното изгаряне на мазнините.
Помага в контрола на кръвното налягане
Антиоксидантите и наличието на витамин К в състава на тапиока допринасят за контролирането на кръвното налягане. Тя съдържа много калий, който също е от огромно значение за нормалните нива на кръвното.
Антиоксидантите и фибрите в нея са прекрасно средство да подпомогнете работата на сърцето и кръвоносните съдове, като тапиока има съдоразширяващ ефект, който улеснява кръвообращението.
Намалява риска от остеопороза
Богатото наличие на витамин К е важно за костната плътност. По тази причина тапиоката е много полезна в превенцията и контрола на остеопорозата. Това заболяване се характеризира с намалена костна плътност, а именно витамин К в тапиоката подобрява здравината на костите и намалява риска от това заболяване.
Стимулира нервната система
Витамин К, фибрите и антиоксидантите в тапиока правят нервната система по-устойчива на дегенеративни заболявания, каквато е болестта на Алцхаймер. Ако консумирате тапиока по-често, рискът от възникване на болест на Алцхаймер или други дегенеративни заболявания на нервната система ще намалее.