Сиренето е част от нашата традиционна кухня и култура. То присъства на трапезата на много други народи и заслужава да бъде там не само заради превъзходните вкусови качества на различните видове сирене, но и защото притежава фантастични здравословни ползи. Заради тях сиренето е продукт, който не трябва да избягвате.
Кои са здравословните ползи от сиренето?
Сиренето съдържа ценни хранителни вещества
Сиренето е много богато на витамини и минерали, сред които витамин D, A, В12 и К. Всички те са незаменими мастноразтворими витамини, които се усвояват по-добре в условията на мазнини в храненето. Сиренето съчетава именно наличието на мазнини, протеини и коктейл от тези полезни витамини. То е богато още на калций, който е важен за костите, а витамин К спомага за усвояването на калция и заздравяването на костите.
Спомага за контрола на кръвното налягане
Високото съдържание на калций е важно не само за костите, но и за функциите на сърдечносъдовата система. Този минерал помага за контрола на кръвното налягане и поддържането му в оптимални стойности.
Допринася в контрола и превенцията на диабет
Различните видове сирена имат различно съдържание на омега-6 мастни киселини. Тези есенциални мазнини са много важни за контрола и превенцията на диабет и свързаните с него състояния, като инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Консумацията на сирене спомага за поддържане на нивата на кръвната захар, като предотвратява резки повишения в стойностите ѝ. Това помага на клетките да са по-чувствителни към инсулина и да се възползват от предназначението му да съдейства за усвояването на глюкозата.
За здравословна стомашно-чревна функция
Тъй като сиренето е богато на пробиотични бактерии заради ферментационните процеси в него, то поддържа здравето на полезните бактерии в червата. Така чревният микробиом е по-здрав, устойчив и способен да осигури необходимото качествено разграждане и усвояване на хранителните вещества. Здрава чревна флора означава и здрава и устойчива имунна система.
За здрави зъби
Калцият в сиренето е много важен за здравината и плътността на зъбното вещество. Зъбният емайл е изграден предимно от калций, което прави сиренето една много важна храна в ежедневното меню.
Богато на протеини, важни за мускулите
Сиренето съдържа не само мазнини, витамини и минерали. То е богат източник на ценни протеини за изграждане на силна и здрава мускулатура. Протеините са важни и за изграждането на клетките, тъканите, за функциите на сърдечносъдовата система. Само в една малка порция сирене от 50 грама се съдържат около 3-4 грама чист протеин.