6 причини да пием кокосова вода

Какви са ползите от нея

13.05.2024г. / 08 45ч.
Илияна Николова
6 причини да пием кокосова вода

Кокосовата вода е изключително полезен природен продукт, от който е добре да се възползвате. Тя дава множество ползи за здравето и красотата, заради което заслужава специалното ви внимание. Ако досега не сте ѝ обръщали внимание и не сте я включвали в рутината за красота и в храненето, време е да го направите. Вижте защо.

Защо кокосовата вода е ценна за здравето?

Кокосовата вода има дълбоко хидратиращ ефект 

Кокосовата вода е особено хидратираща заради богатото наличие на електролити в състава си. По тази причина тя не само обогатява тялото с течности, но и с минерали, имащи голяма важност за поддържането на електролитния баланс в организма. Редовното пиене на кокосова вода ви прави енергични, дееспособни, а електролитите имат положителен ефект за нервната система и мускулите.

Кокосовата вода помага за контрола на кръвното налягане 

Сред най-важните за баланса в кръвното налягане електролити, съдържащи се в кокосовата вода, са калий и магнезий. Тя съдържа още витамин С, който е антиоксидант, намаляващ възпаленията в сърдечносъдовата система. Тази комбинация допринася за контрол на кръвното налягане и подобрява функцията на сърцето и кръвоносните съдове.

Кокосовата вода е полезна за отслабване 

Ако се опитвате да отслабнете, кокосовата вода може да ви помогне. Наличието на калий в нея има диуретичен ефект, което освобождава тялото от излишните течности. Това е особено полезно и за контрола на кръвното налягане, тъй като калият има свойството да балансира натрия в организма. Много често излишното тегло и трупането на мазнини се дължи на задържане на течности, които пречат на нормалното протичане на метаболитните процеси. Освобождаването от тези натрупани течности е важно за отслабването, а кокосовата вода дава именно този ефект.

Свързани статии

Кокосовата вода нормализира кръвната захар 

Може да пиете кокосова вода всеки ден за по-добър контрол на кръвната захар. Тя съдържа сложни въглехидрати, фибри и мазнини, които имат прекрасно влияние върху кръвната захар, забавяйки скокове в стойностите ѝ и намалявайки риска от диабет.

Кокосовата вода се бори със стареенето 

В кокосовата вода се съдържат антиоксиданти, които се борят със стареещите процеси и влиянието на свободните радикали в организма. Това я прави особено полезна, защото едновременно забавя появата на признаци на стареене и бръчки, и действа противовъзпалително, намалявайки риска от хронични заболявания.

Кокосовата вода намалява болките 

Ако страдате от главоболие или болки в тялото, мускулите, скелета, кокосовата вода може да ви помогне да ги облекчите, защото е богата на антиоксиданти, имащи противовъзпалително свойство. Освен тях тя съдържа и множество минерали, които подобряват работата на нервната система, а това от своя страна оказва положително влияние в посока потискане на болките и главоболието.

Коментирай