7 причини куркумата да е толкова полезна за здравето

Здравословните ползи от екзотичната подправка

11.05.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
7 причини куркумата да е толкова полезна за здравето

Куркумата е една екзотична и не толкова традиционна за нашите ширини подправка, която обаче заслужава огромно внимание. Тя не само придава особено приятен, пикантен и тропически вкус на ястията, но е и изключително полезна. Куркумата може да допринесе значително за подобряване на здравословното ви състояние, което е чудесна добавка към всички ароматни и вкусови качества, които притежава.

Защо куркумата е толкова полезна?

Има противовъзпалителни свойства 

Благодарение на куркумина, който е активната съставка на куркумата, тя притежава много мощни противовъзпалителни свойства. Успокоява болката, потиска възпаленията във всички тъкани, неутрализира въздействието на свободните радикали. Куркуминът е мощен антиоксидант, който има именно такива качества. Освен тях той се бори и със стареещите процеси в клетките.

Действа като антикоагулант 

Куркумата съдържа вещества, които контролират кръвосъсирването, а това допринася за превенцията на образуване на тромби и запушвания на централни кръвоносни съдове. Редовната консумация на куркума намалява риска от белодробна емболия.

Понижава риска от рак 

Отново благодарение на антиоксидантите и полифенолите в състава си, куркумата понижава риска от образуване на ракови клетки и тяхното размножаване.

Стимулира отслабването 

Куркумата е много богата на фибри, минерали, витамини. Този богат коктейл от микроелементи в комбинация с антиоксидантите е страхотен стимул и тласък за метаболизма в борбата с наднорменото тегло и излишните мазнини.

Свързани статии

Контрол на кръвната захар и превенция на диабет 

Не е случайно, че куркумата е основна активна съставка на много лекарства и хранителни добавки, контролиращи нивата на кръвната захар. Тя има свойството да подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което спомага за по-качественото разграждане и използване на глюкозата за енергия.

Куркумата детоксикира черния дроб 

Активните вещества и антиоксидантите наред с голямото количество фибри в куркумата помагат за детокс на черния дроб. Те го стимулират да отделя не само токсините от клетките си, но и да произвежда повече жлъчни сокове и храносмилателни ензими, което облекчава цялостния храносмилателен процес.

За контрол на кръвното налягане и превенция на сърдечносъдови заболявания 

Антиоксидантите и фибрите са важен фактор за намаляването на сърдечносъдовия риск и контрола на кръвното налягане. Куркумата може да даде всичко това само с добавянето ѝ към ястията ви всеки ден.

Коментирай
Здраве и красота