5 храни за здрава щитовидна жлеза

Кои храни подпомагат функциите на щитовидната

14.05.2024г. / 11 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло. Тя участва в правилното функциониране на метаболизма, сърдечната, храносмилателната система, в репродуктивното, неврологично и мускулно-скелетно функциониране. При проблеми с щитовидната жлеза понякога се наблюдава и наддаване на излишни килограми. 

Ако искаме да имаме здрава щитовидна жлеза е важно да се храним балансирано, здравословно и да наблягаме на продукти, които са полезни за жлезата. Вижте някои от тях:

Бял боб

Белият боб е много богат на желязо. Важният минерал е особено значим за функцията на щитовидната жлеза, защото стимулира функцията на ензимите, подобряващи чувствителността на клетките към тиреоидните хормони. Това прави терапията при проблеми с щитовидната жлеза по-ефективна, тъй като желязото управлява резистентността на клетките към него.

Свързани статии

Зеленчуци

В повечето зеленчуци има голямо количество фибри, а те са ценни за контрола на холестерола, кръвната захар и стимулират отслабването. Фибрите допринасят и по-лесно и бързо елиминиране на токсините от тялото, което е важно за функциите на щитовидната жлеза. 

Свързани статии

Горски плодове

Щитовидната жлеза обича антиоксидантите, които са важни за нейната функция. Горските плодове са богат източник на антиоксиданти. Боровинки, ягоди, малини, къпини, всички те са чудесна добавка към дневното меню.

Антиоксидантите са важни, защото предпазват от свободните радикали, които могат да увеличат риска от хипотиреоидизъм, умора и наддаване на тегло, сочат изследвания. 

Свързани статии

Риба

Знаем, че в рибата се съдържа голямо голичество омега-3 мастни киселини, както и селен. Тези вещества са важни за всеки човек, но ако се стремим да имаме здрава щитовидна жлеза, са особено ценни. Омега-3 и селен подпомагат функцията на щитовидната жлеза и са безценни в грижата за нашето здраве.

Свързани статии

Пресни яйца

В яйцата се съдържат няколко много ценни вещества за здравето ни - желязо, селен, йод. Препоръчително е да хапваме по 2-3 яйца на седмица, за да поддържаме здравословни нива на тези елементи. Разбира се, важно е яйцата да са възможно по-пресни и здравословно приготвени.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време