Сърцето е един от най-важните и незаменими органи в човешкото тяло. Без него животът е абсолютно немислим и невъзможен. Именно заради това е от огромна важност да се грижим за сърцето си всеки ден, за да подсигурим неговото здраве и нормална функция.
Храната, която консумираме ежедневно, оказва голямо влияние върху състоянието на сърцето. Тя може както да влоши функциите му, така и да допринесе за подобряването им и предпазването от сърдечносъдови заболявания.
Кои са 10-те най-полезни за сърцето храни, които да консумираме редовно за здрава сърдечносъдова система?
1. Риба.
Рибата е много ценен източник на омега-3 мастни киселини. Те имат противовъзпалително действие и благоприятстват борбата с лошия холестерол. Това е важно с оглед намаляване на количеството му в кръвта и отлагането му в кръвоносните съдове, причиняващо запушване и втвърдяване на стените им.
2. Горски плодове.
Горските плодове са един от най-богатите източници на антиоксиданти. Те също имат мощно противовъзпалително действие, което е важно за сърдечносъдовата система. В тях се съдържат минерали и витамини, които съдействат за нормализирането на сърдечната дейност.
3. Аспержи.
Аспержите са много наситени с витамин К. Той е регулатор на кръвосъсирването, което допринася за превенцията на образуване на тромби и запушване на кръвоносни съдове. Аспержите са богати на фибри и антиоксиданти, които подобряват сърдечносъдовата функция и намаляват възпаленията.
4. Броколи.
Броколите са друг богат източник на витамин К. Те са много наситени с фибри и антиоксиданти. В допълнение са бедни на калории, което ги прави подходящи за включване към всяко хранене без угризения.
5. Спанак.
Спанакът е ценен източник на желязо и витамини от група В. Желязото съдейства за намаляване риска от анемия и последващата от нея влошена сърдечносъдова функция.
6. Овесени ядки.
Овесените ядки са много богати на фибри. Те допринасят за контрола на холестерола и баланса в кръвното налягане. Ценен източник са и на растителни протеини, сложни въглехидрати и изобилие от антиоксиданти, всички важни за сърдечносъдовата система.
7. Сладки картофи.
Сладките картофи са много добър източник на фибри и антиоксиданти. Те са важни в борбата с възпаленията, причиняващи заболявания на сърдечносъдовата система. Сладките картофи съдържат витамин А, който е мощен антиоксидант, важен не само за кожата, ноктите, косата и очите, но и за сърдечносъдовата система.
8. Ябълки.
Ябълките са много богати на фибри, витамини, минерали, които са важни не само за контрола на кръвната захар и теглото, но и на холестерола и сърдечносъдовата функция. Консумацията на една-две ябълки на ден подобрява значително работата на сърцето и намалява холестерола.
9. Авокадо.
Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини и фибри, ценни за сърцето и кръвоносните съдове. Редовната консумация на авокадо понижава възпалението и сърдечносъдовия риск, като контролира холестерола и нормализира кръвното налягане.
10. Банани.
Бананите са сред най-богатите на калий плодове и храни въобще. Калият е много важен електролит, който спомага за балансирането на натрия в кръвта, от което произтича по-качественият контрол на кръвното налягане и водно-солевия баланс в организма. От него зависи нормалната функция на сърдечносъдовата система.