Защо карфиолът е толкова полезен

Причините да го консумирате редовно

13.06.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Защо карфиолът е толкова полезен

Карфиолът е един от подценяваните зеленчуци, а това е огромна грешка. Той е изключително полезен заради фантастичното си наличие на хранителни вещества. Включването на карфиол редовно в храненето може да ви спести много калории, което е от голямо значение за фигурата ви. Но здравословните ползи от карфиола не приключват дотук.

Вижте защо карфиолът е толкова полезен:

Изобилства от фибри 

Фибрите са много важни за редица функции в организма. Те балансират кръвната захар, холестерола, кръвното налягане, подобряват чревната и имунната функции, спомагат за секрецията на ензими, ускоряват метаболизма и подхранват полезните бактерии в червата и тялото.

Изобилие от витамини 

Карфиолът е превъзходен източник на богата палитра от витамини. Сред тях са витамините от група В, витамин С, витамин К, който е от изключителна важност за кръвосъсирването и костите. Витамин С е мощен антиоксидант, имащ значение за функциите на имунната система, деленето на клетките, превенцията на дегенерации. Витамините от група В играят съществена роля предимно в процесите на нервната система.

Противовъзпалителни свойства 

Фибрите, аминокиселините и съдържанието на омега-3 мастни киселини, макар в по-ниска концентрация, прави карфиолът мощно противовъзпалително средство. Ако го хапвате редовно, ще успеете да спомогнете за потискането на възпаленията в клетките, причиняващи хронични и дегенеративни заболявания, както и злокачествени промени в клетките.

Свързани статии

Детокс на черния дроб и тялото 

Антиоксидантите в карфиола допринасят за стимулирането на чернодробните ензими. Колкото по-качествена е секрецията им, толкова по-добре работи черният дроб. От друга страна, фибрите в карфиола също детоксикират организма и черния дроб, защото намаляват холестерола и мастните натрупвания. Това прави извеждането на токсините по-лесно.

За добро храносмилане 

Фибрите и антиоксидантите наред с минералите в карфиола са чудесно средство за стимулиране на храносмилането. Бедното наличие на калории позволява изобилно похапване на карфиол без угризения, което носи допълнителни ползи. Карфиолът облекчава запека, улеснява изхождането и детокса на дебелото черво. А като бонус стимулира и скоростта на метаболизма.

За здрава нервна система 

Витамините от група В подобряват мозъчната функция и съдействат за качествения пренос на нервни импулси през невроните към всяка точка на тялото. По този начин работата на мускулите и сърцето също се подобрява.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Вес.ко ( преди 3 месеца )
Пресен или в консервирано състояние е за предпочитане карфиол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар