10 ползи за здравето от етеричното масло от канела

Защо да го използвате и за какво помага

03.06.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
10 ползи за здравето от етеричното масло от канела

Етеричното масло от канела има невероятни свойства, благодарение на които дължи прекрасните си ползи за здравето и красотата. То е богато на мастни киселини, витамини, минерали, антиоксиданти, които в дълбочина обогатяват клетките и допринасят за качественото протичане на множество процеси в организма.

Кои са 10-те основни ползи за здравето от маслото от канела?

1.   За здрава сърдечносъдова система. 

Етеричното масло от канела е изключително наситено с антиоксиданти и полезни омега-3 мастни киселини. Това го прави много полезно за контрола на холестерола и сърдечносъдовото здраве. Освен това етеричното масло от канела подобрява спортните постижения, което има допълнително въздействие върху сърдечносъдовото здраве.

2.   Афродизиак. 

Маслото от канела има положително влияние върху половата мощ и либидото. То стимулира сексуалното здраве, подобрява представянето в леглото и има положително въздействие в плодовитостта.

3.   Балансира кръвната захар. 

Маслото от канела има възхитителни свойства в балансирането на кръвната захар. Неслучайно канелата е една от основните природни съставки в редица хранителни добавки и лекарствени продукти за контрол на захарта. Тя е богата на антиоксиданти и подобряващи чувствителността на клетките към инсулина вещества. Това прави и етеричното масло от канела също така полезно в превенцията на диабет и инсулинова резистентност.

4.   За красиви кожа, коса и нокти. 

Маслото от канела има превъзходни качества по отношение подобряването на състоянието на кожата, косата и ноктите. То е богато на антиоксиданти и мастни киселини, които противодействат на възпаленията, стареенето и стимулират растежа, регенерацията на клетките, дълбокото подхранване и хидратиране.

5.   Помага за отслабване. 

Маслото от канела и канелата въобще имат свойството да стимулират обмяната на веществата, да подобряват усвояването на въглехидратите и да поддържат стабилност в нивата на кръвната захар. Това е от особено значение и е в помощ в контрола на теглото.

6.   Потиска стомашната болка. 

Ако страдате от гастрит, язви, киселинен рефлукс или имате раздразнен и болезнен стомах, маслото от канела може да помогне да облекчите страданието. То има изразен положителен ефект срещу хеликобактер пилори – една от бактериите, която е сред главните причинители на язви.

7.   Против паразити. 

Маслото от канела може да се прилага външно и вътрешно, като това има много добър ефект против различни паразити. Това показва изследване от 2014 година, публикувано в Iranian Journal of Parasitology. По този начин етеричното масло от канела допринася в превенцията на заразни, паразитни и бактериални болести.

Свързани статии
8.   Успокоява зачервено гърло. 

Болките в гърлото при настинка, вирусни инфекции или алергични реакции могат да причинят дискомфорт. Етеричното масло от канела е ефикасно в облекчаването на подобни неразположения, като успокоява раздразнението, намалява зачервяването и улеснява преглъщането.

9.   За ароматизиране на тялото и дома. 

Маслото от канела има невероятен аромат. Ето защо може да се използва както като дезодорант против изпотяване и неприятна миризма, така и за ароматизиране на всяко кътче на дома. Нанасянето му върху кожата не причинява раздразнения, а дори напротив – има прекрасни ползи за кожата. За да ароматизирате дома е достатъчно да разпръснете напоени тампони с масло от канела или да използвате дървени клечки, поставени в шишенце с масло от канела.

10.   Против гъбички по краката и ноктите. 

Можете да използвате етерично масло от канела против гъбички по ноктите на ръцете и краката, както и кожните гънки. То има невероятни противогъбични свойства, като не само потиска растежа на гъбичните микроорганизми, но и оставя усещане за свежест, намалява лошата миризма и сърбежа.

Коментирай