Комбинирането на различните храни е от изключителна важност в много отношения. Когато консумираме различни храни заедно, това може да има както положителен, така и отрицателен ефект. Всичко зависи от вида на храните и начина, по който ги съчетаваме в храненето си.
Ако искате да добавите здравословна стойност към храненето си и същевременно да поддържате стройна фигура, вижте кои са хранителните комбинации, които взаимно усилват полезните си свойства.
Кои са храните, които винаги да ядете заедно?
Кисело мляко с банани
Киселото мляко е много богат източник на протеини. Бананите пък са сред най-добрите доставчици на калий. Комбинацията между двете храни допринася за поддържането на сърдечносъдовото здраве в отлично състояние. Калият е важен минерал за контрола на кръвното налягане, а протеините и антиоксидантите в киселото мляко намаляват възпаленията в клетките на сърдечносъдовата система, като същевременно спомагат за усвояването на калия.
Овесени ядки с горски плодове
Овесените ядки са много ценен източник на фибри и антиоксиданти. Те са богати още на сложни въглехидрати и протеини. Въглехидратите в тях са в доста високо количество, което прави комбинирането им с горски плодове добър избор, защото пък те са сред най-бедните на плодови захари сред плодовете. Ако искате здравословна закуска, овесени ядки с горски плодове е най-добрият избор.
Пилешко или пуешко месо с оранжеви зеленчуци
Пилешкото и пуешкото месо са известни с високото си съдържание на протеини и ниското съдържание на мазнини. Това ги прави едни от най-полезните в контрола на теглото и поддържането на добра мускулатура. Оранжевите зеленчуци, като моркови, сладки картофи, тиква са изключителен източник на витамин А. Комбинирането на пилешко или пуешко месо с някои от тези оранжеви зеленчуци усилва усвояването на витамин А – така важен антиоксидант за регенерирането на клетките в тялото и потискането на възпаленията.
Черен шоколад с плодове
Черният шоколад е много богат на антиоксиданти, потискащи възпалението и стимулиращи регенерацията на клетките. В черния шоколад се намират много полезни мазнини. В плодовете пък се намират множество фибри и полезни въглехидрати. Тази комбинация е много полезна за сърцето, тъй като намалява възпаленията, стимулира поддържането на кръвното налягане, намалява холестерола и подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове.
Спанак с ягоди
Вероятно сте чували за тази нетрадиционна комбинация в салатите, но тя не е случайна. Не само вкусът на салатите със спанак и ягоди е превъзходен, но тези два продукта взаимно усилват полезните си качества. Спанакът е сред най-добрите източници на желязо, а антиоксидантите в ягодите заедно с изобилието от витамин С спомагат за усвояването на желязото. Това прави тази хранителна комбинация изключително полезна за сърдечносъдовата система.