Опасни храни, ако бъдат консумирани сурови

Защо трябва да сте сигурни, че тези храни са добре сготвени

15.07.2024г. / 10 39ч.
Илияна Николова
Прясното мляко е сред продуктите, които не бива да се консумират сурови. Снимка: istock

Прясното мляко е сред продуктите, които не бива да се консумират сурови. Снимка: istock

Някои храни е добре да се консумират сурови, защото така се усвояват хранителните им вещества по възможно най-качествения начин. Но има и такива, които не е толкова добре да се ядат сурови. Месото, разбира се, е една от тези храни. В някои редки случаи то може да се консумира сурово, но качеството му трябва да е много стриктно проверено, а състоянието му изключително прясно. Месният тартар, например, е едно такова ястие, което се сервира сурово, но в комбинация с подправки и лимонов сок, които имат своите неутрализиращи бактериите свойства. 

Но има и храни, които могат да са неподозирано опасни, ако се консумират сурови. Кои са те и защо?

Бадеми и кашу 

Свикнали сме да смятаме, че всички ядки могат да се ядат както в сурово, така и в печено или пържено състояние. Това обаче не важи за бадемите и кашуто. Ако са напълно сурови, те са опасни за здравето, защото съдържат вещества, които са отровни. Бадемите съдържат киселина, производна на цианида, който е отровен.

Кашуто също съдържа отровни вещества и поради тази причина тези две ядки винаги преминават термична обработка, макар да се продават с етикет „сурови“. Те се бланшират набързо, за да се неутрализират тези вещества и за да са безопасни за здравето. Ако сте си купили изцяло сурови бадеми или кашу, имайте това предвид. 

Картофи 

Никой не яде сурови картофи и това е повече от ясно. Но е важно да внимавате да са добре сготвени преди да ги консумирате. Ако са останали леко сурови, това може да създаде сериозни проблеми с храносмилателната система, алергични реакции, повишена телесна температура. 

Свързани статии

Брашно 

Същото важи и за брашното. То никога не се консумира сурово, но е важно да се следи щателното изпичане на тестените изделия преди консумация. Остатъците от сурово тесто и недопечено брашно в него може да повиши риска от инфекция с различни бактерии, сред които ешерихия коли. 

Прясно мляко 

Прясното мляко  крие множество опасни бактерии, поради което задължително трябва да преминава щателна термична обработка преди консумация. Всички пресни млека в търговската мрежа са преминали такава, но ако разполагате с домашно мляко, бъдете изключително внимателни. 

Патладжани 

На никого не би му хрумнало да яде сурови патладжани, разбира се, но за тях също е важно да се отбележи, че е добре да бъдат добре сготвени преди консумация. В суровите патладжани се крият токсични вещества, които причиняват храносмилателни проблеми, алергични реакции, повишена температура, болки в стомаха и червата. 

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Модератор ( преди 1 месец )
До анонимен: Прясното мляко навсякъде в цивилизацията, включително в България, се продава пастьоризирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 1 месец )
Статията да не би да е превод от САЩ, където хората дори не знаят какъв вкус има истинското мляко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар