Скрити признаци, че сте в риск от диабет

Ако забележите тези сигнали навреме ще намалите риска от опасното заболяване

28.06.2024г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Диабетът е много сериозно заболяване. Снимка: istock

Диабетът е много сериозно заболяване. Снимка: istock

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, застрашаващи живота и качеството му. За съжаление, диабетът има редица скрити признаци, които издават наличието му, но понякога твърде късно. А има и сигнали, които подсказват, че сте в риск от диабет, който обаче все още не се е отключил.

Ако успеете да им обърнете внимание навреме, ще имате добър шанс да понижите този риск и да предотвратите появата на диабет. 

Кои са скритите признаци, че сте в риск от диабет?

Наднормено тегло

Наднорменото тегло е един от рисковите фактори при диабет. Особено показателно е трупането на мазнини около талията и по корема. Мазнините по която и да е друга част от тялото не са така застрашаващи от диабет, както тези по корема. Затова обърнете внимание на теглото си, докато е време и се опитайте да го намалите колкото се може по-бързо. Важно е обаче да не гладувате, защото това ще има временен и определено йо-йо ефект.

Преструктурирайте диетата си така, че да съдържа по-малко въглехидрати, повече протеини, фибри и полезни мазнини. Рафинираните въглехидрати и захарите е добре да се изключат. 

Имате постоянен глад за сладко 

Ако имате непрекъсната нужда да си хапвате сладко и го правите всеки ден, това е лош навик. Честата консумация на захари повишава риска от диабет, предпоставка е за трупане на наднормено тегло и мазнини, което влошава чувствителността на клетките към собствения инсулин.

Така той става по-малко ефективен, а панкреасът секретира по-големи количества от този хормон, за да компенсира неефективността му. Този омагьосан кръг води до инсулинова резистентност, която е рисков фактор и предпоставка за отключване на диабет. 

Свързани статии

Обездвижени сте 

Колкото по-малко се движите, толкова по-некачествено се усвоява глюкозата в кръвта ви. Всички въглехидрати, които консумирате без значение дали идват от здравословни природни продукти или не, се разпадат до глюкоза в кръвта ви. Тя се усвоява най-добре, ако се движите достатъчно всеки ден и работите за стягането и подобряването на мускулатурата си.

Колкото по-развити мускули имате, колкото повече ходите или тичате в ежедневието си, толкова по-качествено се усвоява глюкозата от всяка клетка на тялото ви. 

Забелязвате изменения по кожата си 

Диабетът и предшестващите го състояния предизвикват промени в кожата. Ако забележите пигментни петна, сърбежи, раздразнения, чести гъбични инфекции, поява на папиломи около врата и по кожните гънки и зони с повишено триене, това подсказва повишен риск от диабет. 

Свързани статии

Коментирай