Белият пипер може да е много полезен. Снимка: istock
Белият пипер е един от много видове пипер, от които да се възползвате не само в кулинарията, но и за здраве. Той има по-различен, остър и наситен вкус от черния пипер. Ароматът му е несравним, като това придава феноменален завършек на ястията ви от месо и зеленчуци.
Но белият пипер заслужава не само внимание в кухнята. Той притежава прекрасни хранителни качества, благодарение на веществата в състава си. Те подобряват цялостното здраве и стимулират редица важни процеси в организма.
Защо белият пипер е толкова полезен и защо да го консумирате всеки ден?
Богат на противовъзпалителни вещества и антиоксиданти
Антиоксидантите се борят с възпаленията в клетките, причинени от свободните радикали. И тъй като белият пипер е много богат на антиоксиданти, той заслужава специално място на трапезата ви. Включването му в повечето ястия, които приготвяте всеки ден ще помогне да се предпазите от дегенеративни и хронични заболявания, като диабет, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, дори затлъстяване.
За добро храносмилане и против подуване
Белият пипер има свойството да стимулира храносмилането, да намалява усещането за подуване и тежест в корема, намалява газовете. Благодарение на изобилието от фибри в състава си, белият пипер има изключително положително действие върху червата и чревната флора. Освен това стимулира синтеза на стомашни сокове и киселини, което ускорява и подобрява обработката и усвояването на храната.
За превенция на ракови заболявания
Отново благодарение на антиоксидантите в състава си белият пипер е полезен и за намаляване риска от рак. Свободните радикали са едни от причинителите на ракови заболявания, защото създават предпоставка за телещи възпалителни процеси в организма. Колкото повече храни, потискащи влиянието на свободните радикали консумираме, толкова по-нисък е рискът от възникване на такива здравословни проблеми. А белият пипер е една от тези храни.
За здрава сърдечносъдова система и против високо кръвно налягане
В белия пипер се съдържат калий, витамин А и С, които в комбинация с антиоксидантите намаляват възпаленията в сърдечносъдовата система. Калият има особено положително влияние върху стойностите на кръвното налягане. Витамините А и С също са антиоксиданти, което прави ефектът на флавоноидите в белия пипер още по-осезаем.
Намалява болката
Капсаицинът в белия пипер придава не само характерния пиперлив и пикантен вкус на тази подправка, но играе съществена роля и за намаляване на болката. Капсаицинът потиска възпаленията, намалява болката, главоболието, облекчава мускулна тежест, неразположения в меките тъкани.