5 супер ползи от белия пипер

Подправка с несравним аромат

29.06.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Белият пипер може да е много полезен. Снимка: istock

Белият пипер може да е много полезен. Снимка: istock

Белият пипер е един от много видове пипер, от които да се възползвате не само в кулинарията, но и за здраве. Той има по-различен, остър и наситен вкус от черния пипер. Ароматът му е несравним, като това придава феноменален завършек на ястията ви от месо и зеленчуци. 

Но белият пипер заслужава не само внимание в кухнята. Той притежава прекрасни хранителни качества, благодарение на веществата в състава си. Те подобряват цялостното здраве и стимулират редица важни процеси в организма. 

Защо белият пипер е толкова полезен и защо да го консумирате всеки ден?

Богат на противовъзпалителни вещества и антиоксиданти 

Антиоксидантите се борят с възпаленията в клетките, причинени от свободните радикали. И тъй като белият пипер е много богат на антиоксиданти, той заслужава специално място на трапезата ви. Включването му в повечето ястия, които приготвяте всеки ден ще помогне да се предпазите от дегенеративни и хронични заболявания, като диабет, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, дори затлъстяване. 

За добро храносмилане и против подуване 

Белият пипер има свойството да стимулира храносмилането, да намалява усещането за подуване и тежест в корема, намалява газовете. Благодарение на изобилието от фибри в състава си, белият пипер има изключително положително действие върху червата и чревната флора. Освен това стимулира синтеза на стомашни сокове и киселини, което ускорява и подобрява обработката и усвояването на храната. 

За превенция на ракови заболявания 

Отново благодарение на антиоксидантите в състава си белият пипер е полезен и за намаляване риска от рак. Свободните радикали са едни от причинителите на ракови заболявания, защото създават предпоставка за телещи възпалителни процеси в организма. Колкото повече храни, потискащи влиянието на свободните радикали консумираме, толкова по-нисък е рискът от възникване на такива здравословни проблеми. А белият пипер е една от тези храни. 

Свързани статии

За здрава сърдечносъдова система и против високо кръвно налягане 

В белия пипер се съдържат калий, витамин А и С, които в комбинация с антиоксидантите намаляват възпаленията в сърдечносъдовата система. Калият има особено положително влияние върху стойностите на кръвното налягане. Витамините А и С също са антиоксиданти, което прави ефектът на флавоноидите в белия пипер още по-осезаем. 

Намалява болката 

Капсаицинът в белия пипер придава не само характерния пиперлив и пикантен вкус на тази подправка, но играе съществена роля и за намаляване на болката. Капсаицинът потиска възпаленията, намалява болката, главоболието, облекчава мускулна тежест, неразположения в меките тъкани. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време