Полезни храни, които могат да са опасни в големи количества

Кога вредата идва от количеството, не от качеството

04.07.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Ако се ядат в огромни количества, някои храни могат да са опасни. Снимка: istock

Ако се ядат в огромни количества, някои храни могат да са опасни. Снимка: istock

Всяка полезна и здравословна храна носи своите превъзходни хранителни вещества на организма, с които стимулира цялостното здраве и подобряването на всички функции в тялото. Важно е да се храним със здравословни продукти, да ги приготвяме по полезен за здравето ни начин, но има още нещо, за което да внимаваме. Някои храни могат да са много полезни, но и опасни, ако са в твърде големи количества.

Здравословно не означава автоматично, че можем да ядем големи количества от иначе полезните храни, които сме подбрали за менюто си. Във всяка храна се съдържат здравословни вещества, но количеството е от значение при всички обстоятелства. Някои храни са полезни, но носят твърде много калории. Други са наситени с хранителни елементи, които във високи дози могат да имат тъкмо обратния на здравословния ефект. 

Кои са полезните храни, които могат да са опасни в големи количества? 

Авокадо 

Авокадото е много полезно заради мазнините, фибрите и минералите в състава си. Но именно заради полезните мазнини в състава си то е много калорично. Ако ядете големи количества от него, защото смятате, че е здравословно и няма страшно да си го похапвате на воля, авокадото може да ви накара да напълнеете неусетно. 

Риба 

Рибата е много полезна, защото съдържа омега-3 мастни киселини, чисти протеини, аминокиселини за здраво сърце, нервна система и имунитет. Но ако прекалявате с количеството риба, това може да насити организма ви с живак, който се съдържа в месото на повечето риби. Живакът е токсичен метал, който е опасен за здравето и може да предизвика отравяне. 

Ядки и семена 

Ядките и семената са сред най-здравословните източници на мазнини, фибри, минерали. Но те са много калорични и неусетно могат да причинят наддаване на тегло. Само 100 грама ядки носят средно около 600 калории, което се равнява на цяла порция месо със зеленчуци, например. 

Свързани статии

Моркови 

Морковите са полезни, защото съдържат бета-каротин, който при метаболизиране в организма се превръща в антиоксидантния витамин А. Ако обаче прекалявате с количеството моркови, тялото ви ще се насити с оранжевия пигмент, което може да оцвети кожата, меките ви тъкани и лигавиците в оранжево. Това състояние не е безобидно, защото каротиноидите са активни вещества, които в малки количества действат антиоксидантно и обновяващо за клетките, но в големи количества могат да са токсични. 

Черен дроб 

Черният дроб е един от най-наситените източници на  желязо, витамин В12, витамин А. Той е полезен в борбата с дефицит на тези вещества и състоянията, до които води недостигът им. Но ако прекалявате с количеството черен дроб това може да е опасно за здравето. Излишъкът на витамин А може да е токсичен и да повиши риска от проблеми със зрението. Натрупването на желязо в организма също не е състояние за подценяване, защото може да доведе до отравяне, проблеми със съсирването. 

Свързани статии

Коментирай