Дивият копър е известен и като резене или фенел. Снимка: istock
Резенето е зеленчук, който не е сред най-често употребяваните в нашата кухня, но пък заслужава да му обърнете специално внимание. Всъщност резенето е другото наименование на дивия копър. Наричат го още и фенел. Семената от резенето имат невероятни качества и свойства, дължащи се на концентрацията на множество хранителни вещества в тях. Именно заради това семената от резене са нещо, което не трябва да пропускате в готвенето. Включвайте ги максимално често в различните си ястия, за да се радвате на добро здраве и стройна фигура.
Поддържането на стабилни нива на кръвното налягане е есенциално за здравето на сърдечносъдовата система и превенцията на опасни заболявания и сърдечносъдови инциденти. Семената от резене съдържат големи количества калий и нитрити, които имат особено изразено положително въздействие в понижаването на кръвното налягане.
Ако си направите отвара от семена от резене, като сварите 1 чаша от тях в 1 литър вода, ще се сдобиете с натурален еликсир за извеждане на излишните задържани течности от организма. Можете да пиете по една чаша от отварата сутрин и вечер за по-добър контрол на течностите в тялото.
Семената от резене могат да ви помогнат да отслабнете, защото ускоряват метаболизма и топенето на мазнините. В тях се съдържа много витамин В6, който участва в усвояването на сложните въглехидрати, забавяйки скока на кръвната захар. Този витамин е важен и за метаболизирането на протеините и разпадането им до аминокиселини.
Тъй като семената от резене съдържа изключително високи количества витамин С, това е от огромно значение за кожата. Витамин С е мощен антиоксидант, който съдейства за синтеза и усвояването на колагена в кожата. По този начин семената от резене допринасят за по-млада, стегната и сияеща кожа без бръчки.
Семената от резене съдържат множество фибри, които стимулират и ускоряват движенията на червата. Редовната им консумация помага за прочистване на дебелото черво от токсини, както и за редовното изхождане всеки ден.
Семената от резене съдържат богата палитра от антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие и същевременно намаляват влиянието на свободните радикали. По този начин те допринасят за намаляване риска от различни видове рак.